Ustajete mrzovoljni ili ste konstantno nezadovoljni svojim životom- evo što savjetuju stručnjaci

Svatko od nas zna što znači “ustati na lijevu nogu”. Loš početak dana nerijetko znači i isti takav nastavak. Prema znanstvenicima, postoji nekoliko načina da poboljšamo svoje raspoloženje mijenjanjem jutarnje rutine.

Ako želite živjeti život bez stresa i uvijek vidjeti njegovu lijepu stranu, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazite, trebali biste u svoja jutra uvesti ovu 27-minutnu rutinu koja se sastoji od tri stvari: Vježbe disanja – pet minuta

Odmah nakon buđenja trebalo bi napraviti petominutne vježbe disanja. Prema znanstvenici Emi Seppali, direktorici Centra za kvalitetu života pri Sveučilištu Stanford, disanje je ključno za naše raspoloženje.

Znanstvena studija koju je provela sa svojim timom pokazala je da je način disanja povezan s našim emocionalnim stanjem, odnosno da disanjem možemo utjecati na svoje raspoloženje. Čak samo pet minuta vježbi disanja snizit će razinu kortizola u organizmu. Vježba zahvalnosti – dvije minute

Nakon pet minuta disanja slijedi dvije minute pisanja. Sada bi trebalo na list papira napisati sve ono na čemu smo zahvalni. Riječ je o vježbi zahvalnosti koja je vrlo važna za naše emocionalno stanje.

Provodeći samo dvije minute u razmišljanju o lijepim stvarima u svom životu, vježbamo svoj mozak da se fokusira na pozitivno i makne od negativnog, tvrdi psiholog Shawn Achir autor knjige The Happiness Advantage. Ova jednostavna tehnika, kaže Achir, reprogramirat će naš mozak i omogućiti nam da iskoristimo svoje potencijale. Naučite nešto novo – 20 minuta

Treći korak jutarnje rutine je učenje novog – to može biti usvajanje neke nove vještine, usvajanje teoretskog znanja čitanjem ili pak učenje novog kroz razgovor s nekim. Prema psihologinji Vanessi King, učenje je zapravo ključno za dobrobit naše psihe. “Učenje pomaže razvoju samopoštovanja i samostalnosti. Također može biti i način povezivanja s okolinom”, objašnjava King.

Ova 27-minutna jutarnja rutina ima pozitivan učinak na svaki aspekt našeg života. Već i sama svijest o tome da smo nešto dobro učinili za sebe poboljšat će nam raspoloženje i zadovoljni ćemo krenuti u dan.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!