Velika Gospa danas se slavi diljem Hrvatske – u Sinju nema povorke

Hrvati danas slave Veliku Gospu – Uznesenje Djevice Marije.

Svetište Gospe Sinjske prisutno je od oko 1771. godine. Na bočnim stranama crkve sagrađene su četiri kapele koje su s tri vrata povezane u svetište, a vjernici obavljaju ispovijedi. Pored svetišta nalazi se 43,5 metara visoka steaka, sagrađena između 1896. i 1927. godine.

Ali ove godine nema tradicionalne povorke sinjskim ulicama iz epidemioloških razloga. Skraćeni raspored događanja na blagdan Velike Gospe organiziraju se danas u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.

Obično su i velike gužve u svetištu u Mariji Bistrici u Krapinsko-zagorskoj županiji u središnjoj Hrvatskoj, Krasnom u Splitu, Trsatu u Rijeci, Pleternici u Slavoniji i Aljmašu također u istočnoj Hrvatskoj, ali zbog epidemiološke situacije tzv. očekuje se manji broj ljudi.

“S obzirom na opću atmosferu smanjenog putovanja, opreza i ograničenja uvedenih za suzbijanje pandemije koronavirusa, moguće je da će u marijanskim svetištima za blagdan ove godine biti manje hodočasnika, uključujući i turiste”, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je.

Hrvati održavaju posebnu ljubav i pobožnost prema Velikoj Gospi Mariji više od 200 godina.

Izvor i foto: Croatiaweek.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!