Zaposleni u inozemstvu nakon povratka kući razmišljaju o tome da ostanu u Hrvatskoj

Većina zaposlenika u Njemačkoj želi raditi od kuće i nakon pandemije koronavirusa, pokazala je studija objavljena u četvrtak.

Istraživači na Sveučilištu Konstanz ispitali su 700 ljudi koji rade od kuće, od kojih je 56 posto reklo da želi, barem djelomično, i dalje zadržati kućni ured, prenosi Hina.

“Brojni ispitanici žele kombinaciju kućnog i pravog ureda”, rekli su autori ispitivanja.

Dok je 25 posto zaposlenika reklo da žele puno radno vrijeme raditi od kuće, gotovo 42 posto preferira raditi iz ureda dva do tri puta tjedno.

Ispitivanja su provedena između ožujka i svibnja i reprezentiraju njemačku radnu snagu u pogledu godina i spola.

Neki su se osjećali izolirano.
I dok su mnogi ispitanici priznali da rad na daljinu ne može nadomjestiti socijalni aspekt zajedničkog rada i komuniciranja uživo, 45 posto ih drži da su efikasnije radili od kuće.

Međutim, neki su se osjećali izolirano.

“U prosjeku, i s blagim varijacijama, 20 posto ispitanika osjećalo se usamljeno i društveno izolirano u kućnom uredu”, kažu stručnjaci.

Dodaju kako je moguće da su tome pridonijela i opća ograničenja u pogledu socijalne distance.

Zbog pandemije koronavirusa i prateće gospodarske krize te gubitka radnih mjesta brojni građani Hrvatske, Srbije i BiH ovih su se dana vratili kući s privremenog rada u inozemstvu, neki čak razmišljaju da i ostanu kod kuće.

Riječ je uglavnom o radnicima koji su sreću u razvijenim državama Europske unije potražili u posljednje dvije-tri godine i zaposlenima u tzv. agencijama za najam radnika. Konkretnih brojki o povratku još nema, a iz osobnih svjedočanstava onih koji su još uvijek u državama u kojima su pronašli posao i novi život, može se zaključiti kako mnogi strahuju da će zbog ekonomske krize morati natrag u domovinu, piše Deutsche Welle.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Pratite nas na društvenim mrežama!