Zašto reći STOP nakon jedne čaše vina?

Čaša vina dnevno smanjuje vjerojatnost nastanka srčanog udara, ali već dvije čaše povećavaju opasnost od raka dojke.A.Z. foto: arhiva Kad je u pitanju crveno vino, u njemu vole uživati svi znajući da svaki gutljaj blagotvorno djeluje na zdravlje. Međutim, kao i u svemu važno je biti umjeren, jer dok čaša crvenog vina na dan povećava zdravlje, samo čaša više može biti izrazito štetna.

U nastavku pročitajte pet glavnih razloga zbog kojih biste trebali dnevnu konzumaciju crvenog vina ograničiti na samo jednu čašu.

Čaša vina dnevno smanjuje vjerojatnost nastanka srčanog udara, ali već dvije čaše povećavaju opasnost od raka dojke.

Kad je pitanju zdravlje kosti, čaša vina na dan djeluje kao melem koji povećava njihovu čvrstoću. Ipak, više od jedne čaše oslabljuje kosti tako što pogubno djeluje na njihovu čvrstoću, a time se povećava rizik od nastanka osteoporoze.

Umjerenost u vinu ključna je i želimo li da nam bude pomoćnik u održavanju vitke linije. Naime, čaša crvenog vina dnevno pomaže kod razgradnje masnoća iz hrane i sprječava nakupljanje viška kilograma. Ipak, već dvije čaše vina povećavaju razinu masnoća u krvi.

Konzumacija malih količina vina pomaže u održavanju vitalnosti mozga, posebno njegove aktivnosti vezane uz pamćenje, Ipak, veće količine posebno u kombinaciji sa duhanom povećavaju vjerojatnost obolijevanja od Alzheimera.

Isto tako, čaša vina dnevno čuva nas od moždanog udara, ali već dvije čaše povećavaju vjerojatnost za njega.

Umjerenost je ključna kad je u pitanju dobrobit vina za zdravlje, malo pomaže, a više odmaže.

javno.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!