Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Križevcima najaktivniji je u Hrvatskoj

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima najaktivniji je od 17 zavoda koliko ih djeluje u Hrvatskoj, izjavio nam je upravitelj Zavoda dr. sc. Ivan Peklić.

Osnovan je 2013. godine u Križevcima, voditelj je akademik Franjo Tomić i od tada je održano 70-tak aktivnosti što je vrlo veliki broj. Djelatnosti su mu znanstvena i stručna istraživanja na području biotehničkih znanosti, organiziranje znanstvenih skupova, savjetovanja, radionica i javnih predavanja značajnih za razvoj znanosti, organiziranje izložbi i radionica s područja biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti kao i objavljivanje rezultata znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada. 

“Zavod radi na promicanju kulturnih, gospodarskih i drugih znanstvenih vrijednosti i dostignuća prije svega našega kraja, a onda i cijele Hrvatske.  Među 70-tak aktivnosti koje smo uspjeli organizirati, tu su javna predavanja, znanstveni skupovi, izložbe, kazališne predstave, koncerti. Izdali smo čak 15 knjiga, odnosno publikacija,  znači 3 godišnje što je sigurno veliki napredak jer u Križevcima, osim izdanja Ogranka Matice hrvatske i Povijesnog društva, izdavaštva zapravo i nema puno. Pokrenuli smo zato periodičku publikaciju pod nazivom Civitas Crisiensis. Na prezentaciji koja je održana u Akademiji, kada su svi zavodi prezentirali svoje radove, mi smo bili daleko ispred svih” – kazao je dr. sc. Ivan Peklić.

“Uglavnom su teme vezane uz naš grad i naš kraj. Trenutno radimo na jednoj velikoj monografiji općine Sveti Petar Orehovec koja bi trebala, nadamo se, ugledati svjetlo dana krajem godine. Nadamo se da ćemo uspjeti i još koju promociju održati s obzirom na epidemiju korona virusa. Izdali smo i monografiju o srednjem vijeku kalničkog i prigorskog kraja čiju promociju još nismo uspjeli održati. Plan i želja za iduću godinu je objavljivanje velike monografije o pavlinima dr.sc. Dejana Pernjaka te objavljivanje trećeg sveska Dnevnika Milana Grlovića. Osim povijesnih tema, izdali smo i “Upotrebu lovora i rogača” dr. sc. Siniše Srečeca u tom prirodoslovnom dijelu” – kaže upravitelj Zavoda dr. sc. Ivan Peklić.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!