Danas obilježavamo Dan poštanske marke

Jeste li znali da je na području naše zemlje prva poštanska marka bila u uporabi od 1. lipnja 1850. godine? Organiziranje filatelista započelo je šesnaest godina poslije, a prva velika međunarodna filatelistička izložba održana je 1907. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Prva poštanska doplatna marka pojavila se već 1. travnja 1991.

U dvadesetom stoljeću poštanske uprave u više državnih sustava koji su djelovali na hrvatskome teritoriju nastavile su s izdavanjem poštanskih maraka koje su bile u upotrebi s nazivljem tih država od 1850. sve do 15. siječnja 1992. godine.


Stvaranje prvih poštanskih maraka Republike Hrvatske započeto je u osvit 1991. godine, tj. godinu dana prije međunarodnog priznanja njene neovisnosti. Prva poštanska marka Republike Hrvatske pojavila se 9. rujna 1991. godine. i to kao dodatna tarifa od jednog jugoslavenskog dinara za zračnu poštu Zagreb-Dubrovnik. Nadnevak, 9. rujna, slavi se od 1995. kao hrvatski Dan marke i od tada se svake godine za tu priliku izdaje prigodna poštanska marka.

Foto: Pixlr

Pratite nas na društvenim mrežama!