Danas obilježavamo Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Rujan je mjesec koji je posvećen podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a 21. rujna svake godine se obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Tema ovogodišnjeg Svjetskog mjeseca „Razgovarajmo o demenciji” ima za cilj poticanje jačanja javne svijesti o demenciji i smanjenja utjecaja stigme koja ju prati.
Svjetska zdravstvena organizacija je 2012. godine proglasila Alzheimerovu bolest svjetskim javnozdravstvenim prioritetom. U Hrvatskoj te iste godine počinje djelovati Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi kao stručno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora. Još od 1999. godine kao udruga građana djeluje i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, koja upozorava na rastući problem demencije, zagovara prava oboljelih i njihovih njegovatelja te ističe potrebu poboljšanja skrbi za osobe s Alzheimerovom bolešću odnosno demencijom.
Procjenjuje se da trenutno u Hrvatskoj ima oko 86 000 osoba oboljelih od demencije i da će ta brojka, kao i drugdje, i dalje rasti.

Izvor i foto: nzjz-split.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!