Danas slavimo drugi po redu najslađi dan u godini- Svjetski dan čokolade!

Već nam je svima poznato kako Svjetski dan čokolade ima dva službena datuma. Dok jedni zagovaraju slavu najslađem zalogaju u srpnju drugi su ga skloniji slaviti 13. rujna.

Nama koji obožavamo čokoladu, te ju konzumiramo gdje god i kad god, je sasvim prihvatljivo slaviti oba datuma. Gdje je čokolada tu su uvijek tajni recepti i oni koji nam čokoladu poslužuju.

U svijetu tako 50 milijuna ljudi živi od industrije čokolade, a svjetsko tržište kakaovog zlata vrijedi više od sto milijardi dolara.

Osim što je čokolada čuveni afrodizijak, njezine kvalitete uvijek su tema zdravstvenih savjeta od kojih je najustaljeniji onaj kako crna čokolada snižava povišeni krvni tlak dok onaj o njezinim nezdravim učincima prekomjernog konzumiranja zašećerenih oblika mnogi ignoriraju.

Ako ste upravo pomislili kako nije vrijeme za čokoladu, prevarili ste se jer danas je njezin dan, barem onaj međunarodni.

Ako ikad budete guglali datum svjetskog dana čokolade, vjerojatno ćete ostati šokirani jer ćete na jednoj stranici naići na podatak kako se najslađi dan u godini obilježava 7. srpnja, dok druga stranica tvrdi da čokolada zaslužuje biti slavljena cijeli mjesec te da je, iz tog razloga, veljača mjesec ljubitelja najdraže slastice svijeta.

Posjetivši treću stranicu, otkrit ćete da je Svjetski dan čokolade 13. rujna, a četvrta će unijeti potpunu zbrku datumom 28. listopada. Osim toga, i svaka slastica nastala od čokolade ima svoj dan u godini.

Tako se, primjerice, svjetski dan čokoladnog musa slavi 2. svibnja, a mliječnoj je čokoladi praznik 28. srpnja.

Ako ste ljubitelji čokoladnih kolačića, a znamo da jeste, njima se možete osladiti 28. studenoga. A popis ide i dalje. Svijet je odlučio čokoladi posvetiti nekoliko dana u godini, a vjerujemo da se protiv toga nitko ne buni, barem kod nas.

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!