Dičimo se mnogim tehnološkim i mentalnim dostignućima, ali ostavljamo puno više od stopa u pijesku

Kako doznajemo, proteklog je vikenda više od 150 ronioca iz Hrvatske, ali i tridesetak slovenskih kolega, kao dio ronilačke eko patrole, zajedno čistilo podmorje Savudrijske vale.

Vrlo je pohvalno što je uklonjeno više desetaka vreća krupnog otpada ispred Pirana, u Luci Piran, Savudriji, kampu Veli Jože, Luci Savudrija i plaži Kempinski, očišćena su tri četvorna kilometra obale. Veliki i vrlo vrijedan doprinos samoj akciji dala su i djeca sudionici V. međunarodne dječje ronilačke eko patrole.

Pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja, mladi ronioci u tri dana koliko je akcija trajala savladali su osnove ronjenja.

Svojim doprinosom, očistili su podmorje u kampu Veli Jože. Neki od njih prvoga dana akcije podmorje su čistili u društvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Tomislava Ćorića, koji je i sam veliki zaljubljenik u ronjenje i more.

Kao civilizacija, dičimo se mnogim tehnološkim i mentalnim dostignućima, te je činjenica da kao otisak na zemlji ostavljamo puno više od stopa u pijesku. Ostavljamo plastične boce, automobilske gume, opuške, vrećice, slamke i još mnogo toga. Zato su ove akcije suočavanje s tim koliko su neodgovorne navike loše za okoliš, a i za nas koji smo njegov dio.

Glavni cilj ove akcije je ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Budimo svjesni kako nam život može biti puno ljepši kada bismo pazili na okoliš, jer tko će ako nećemo mi!

šv/radiokrizevci.hr

Foto: š.v

Pratite nas na društvenim mrežama!