Dogodilo se svakome, ali bol i neugodu rješava jedna sasvim uobičajena namirnica

Je li vam se ikada dogodilo da ste prebrzo srknuli vruću kavu ili niste dobro procijenili koliko je juha vruća pa ste opekli jezik? Da, to zna biti vrlo neugodno i bolno jer ste zapravo “spržili” okusne pupoljke. Dobra vijest je da se najčešće radi o neznatnim opeklinama prvog stupnja kojima je zahvaćena samo površina jezika.

Sigurno se pitate, čemu ovaj članak? Pa razlog tome je to što sam ja jutros navalila na kavu kao da je nisam pila tjednima i eto toliko o tome.

Bez obzira na manju ozbiljnost nezgode, crvenilo ili oticanje vam ne gine te se javlja neugoda pri žvakanju i gutanju hrane ili preosjeltjivost na određenu temperaturu tekućine. Prva stvar koju je potrebno napraviti kod takve vrste opekline jest hladiti jezik hladnom vodom (nikako ledom) nekoliko minuta. Međutim, sama hladna voda nije dovoljna jer se neugoda vraća čim prestanete hladiti jezik.

Ono što možete napraviti jest staviti malo šećera u usta i sisati ga. Zvuči čudno? Jest, ali je učinkovito. Ako se neugoda i dalje javlja, ponovite postupak koliko puta treba.

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!