Dragi vozači, na cesti niste sami, smanjite brzinu i pripazite na ježeve i ostale životinje!

Dragi vozači, upamtite, na cesti niste sami, na cesti su i životinje! Bilo bi poželjno da smanjite brzinu, potrudite se voziti se oprezno, pogotovo noću kako bi se izbjeglo nepotrebno stradanje ježeva na cestama.

Ovaj mali sisavac je aktivan u sumrak i noću, dok dan provodi u gnijezdu od trave i lišća.

Ježevi u prosjeku žive pet godina, ali pojedini mogu doživjeti i preko osam godina. U potrazi za hranom, tijekom samo jedne noći može prijeći od nekoliko stotina metara, pa do 2 – 3 km, a put obično završava tamo gdje je i započeo – u gnijezdu.

Moramo naglasiti da je jež u dvorištu i vrtu vrlo korisna životinja jer jede puževe, glodavce i kukce te je tako izuzetno koristan. Zato su namjerna ubijanja ili ozljeđivanja ježeva potpuno neopravdana i bez koristi.

Jež ima malo prirodnih neprijatelja. Najveću odgovornost za smrtnosti ježeva snosi čovjek. Najveći problem za ježeve predstavlja sve veći broj prometnica na kojima svake godine stradava veliki broj ježeva naročito u doba paranje ili kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život.

Stoga smanjite brzinu, povećajte oprez u sumrak i noću kako bi se izbjeglo nepotrebno stradanje ježeva na cestama. Ako ih vidite, zaobiđite ih, jer su onako mali sasvim bespomoćni.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: Pintarest.com

Pratite nas na društvenim mrežama!