Europske burze porasle nakon jučerašnjeg pada

NA EUROPSKIM su burzama danas ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, dok ulagači čekaju nova izvješća o proizvodnji i inflaciji, koja će pokazati kakvim se tempom nastavlja oporavak gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer pao 0,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,20 posto, na 5.949 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,70 posto, na 13.033 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.969 bodova.

Europski su ulagači jutros suzdržani dok čekaju nove podatke koji će pokazati ubrzava li se tempo oporavka gospodarstva eurozone od koronakrize.

Podršku tržištima pružili su, u međuvremenu, bolji nego što se očekivalo podaci koji ukazuju na daljnji oporavak kineskog gospodarstva.

Analitička tvrtka Markit izvijestila je jutros da je PMI indeks tvorničke aktivnosti u Kini u kolovozu zabilježio najveći rast u gotovo 10 godina i dosegnuo 53 boda. Pritom su prvi put ove godine porasle izvozne narudžbe.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,3 posto i dosegnuo najvišu razinu od ožujka 2018. godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 23.138 bodova. (Index, Foto: Pixabay)

Pratite nas na društvenim mrežama!