Glavni urednik mađarskog tjednika objavio je fotografiju Viktora Orbana s njegovom obitelji. Dobio je otkaz

Otkaz koji je u srijedu dobio glavni urednik tjednika u kojemu je objavljena fotografija premijera Viktora Orbana u krugu obitelji, potaknuo je ponovo zabrinutost za slobodu govora u Mađarskoj.

Na fotografiji koju je Orban prethodno objavio na svojoj mrežnoj stranici, mađarski premijer je u svom domu u društvu supruge i petero djece u dobi od 16 do 31 godinu. Objavljena je uz napis o demografskoj politici u Mađarskoj koji je ovog tjedna izašao u časopisu 168 Ora.

Ovakav urednički izbor koji “moralno zabrinjava (…) prelazi granice dobrog ukusa” jer miješa privatni život i političke teme, ocijenio je vlasnik tog časopisa Pal Milkovics, prenosi tisak. “Djeca moraju biti zaštićena bez obzira na posao koji obavljaju njihovi roditelji”, istaknuo je Milkovics koji tvrdi da je odluku donio samostalno, bez pritiska. “Djecu se ne smije instrumentalizirati i ona ne smiju biti mete”, dodao je.

OSTAVKE NA INDEX.HU

Njegova odluka dolazi pošto su krajem srpnja ostavke dali urednici neovisnog portala Index.hu koji su se bojali da će izgubiti svoju neovisnost u odnosu na Viktora Orbana nakon otkaza uručenog njihovu glavnom uredniku.

Tijekom mandata suverenista Viktora Orbana javni mediji su postali produžena ruka vladine politike, a osobe bliske vlasti kupovale su velike dijelove sektora privatnih medija. Ti su događaji pridonijeli pokretanju iznimnog postupka zbog opasnosti “ozbiljnog narušavanja” vrijednosti Europske unije krajem 2018.

Mađarska, članica EU-a od 2004., na 89. je mjestu svjetske ljestvice medijskih sloboda koju je objavila nevladina organizacija Reporteri bez granica. Bila je na 23. kada je Orban 2010. došao na vlast.

NEPRAVEDNA RASPODJELA JAVNOG NOVCA

Reporteri bez granica traže od europskih institucija da raspodjelu europskih fondova uvjetuju poštovanjem vladavine prava i kazne nepravednu raspodjelu javnog novca glasilima.

“Index.hu je u 2017. dobio tek 4,5 posto državne potpore namijenjene elektroničkim medijima a njegov suparnik Origo, blizak vladi i s podjednakim brojem čitatelja, dobio je 44,5 posto”, navode Reporteri u priopćenju.

G. 2019. nevladina organizacija, radijska postaja i europski zastupnik koji zastupaju Mađarsku žalili su se europskim tijelima u vezi s tim. /telegram.hr/ foto: dw.com

Pratite nas na društvenim mrežama!