Izgleda da novi lockdown o kojem se toliko pričalo ne dolazi u obzir

Ekonomski učinci koji su nam se dogodili u drugom kvartalu, a koji će se vrlo vjerojatno dogoditi i u trećem kvartalu, samo s manjim padom, ostavljaju posljedice za državni proračun i u skladu s tim svi moramo uskladiti svoja očekivanja.

Situacija s koronavirusom traje jako dugo. Iako je u pitanju tek šest mjeseci, a na početku se skoro ništa ili jako malo znalo i sve su zemlje tražile neki optimalan model za borbu s epidemijom. Jedino se naslućivalo da će financijska kriza biti duboka i da neće imati previše sličnosti s onom iz 2008., čiji su uzroci bili sasvim drugačiji. Većina zemalja odlučila se za lockdown kao prvi oblik borbe, ali ubrzo je postalo jasno da će on proizvesti i iznimne posljedice za gospodarstvo u Europi i ostalim dijelovima svijeta.

“Nasreću ili nažalost. Volio bih da su nam druge gospodarske grane jače, a da je turizam kakav danas imamo, ali sada je kako jest. Uglavnom, u proračunati rizik ušli smo kako bi nam ekonomske posljedice bile što manje. Vrlo je izvjesno da će pad BDP-a, upravo zbog tog proračunatog rizika, sada biti manji nego što su to bile projekcije. S druge strane, ne znamo koliko će ovo stanje još potrajati i kao društvo ćemo se, na zasad neodređeno vrijeme, morati naučiti živjeti s koronavirusom. To je posve sigurno naša bliža budućnost, a možda i dalja. Bit će to »ples« s virusom na svim razinama”- poručio je Plenković

Do kraja godine za mjere očuvanja radnih mjesta nužno je još 800 milijuna kuna i za skraćeno radno vrijeme između 400 i 500 milijuna kuna, za što se Vlada Republike Hrvatske nada da će se sve to financirati iz fonda React EU. Zatvaranje o kojem se šuškalo proteklih nekoliko tjedana, izgleda da ipak ne dolazi u obzir jer je državni proračun do sada zbog prvog zatvaranja bio u gubitku, pa će se sada ipak gledati nastaviti održavati povoljne mjere za poduzetnike, ali i ostale građane Republike Hrvatske.

Izvor: Vlada RH

šv/radiokriževci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!