Jesensko je vrijeme idealno za početak trčanja

Polako se približavamo jesenskim mjesecima. Iako su nam naši meteorolozi najavili poboljšanje vremena i visoke temperature, to će vjerojatno kratko potrajati. Jesen je većinom kišno doba godine, a onih dana kada kiša ne pada, temperature su uvijek idealne za trčanje. Isto tako i vlaga zraka je drugačija nego ljeti. Osim vremenskih uvjeta, ako započnemo s trčanjem u jesen, dobivamo dovoljno vremena da se ufuramo u trčanje do proljeća kada se možemo prijaviti za svoju prvu utrku ili jednostavno postignemo željenu formu i kilažu. Naravno da je utrka uvijek opcionalna, ali prijavom na utrku dodajemo dodatan motiv i cilj našem trčanju.

Moj savjet je da ne čekate prijatelja/ prijateljicu da počne trčati s vama, jer vjerojatno nećete ostvariti cilj koji ste si zacrtali. Jednostavno se zaputite sami na trčanje. To je zdrava navika koju prvenstveno sami morate steći.

Isto tako ne morati imati u glavi misao: “Što ako me netko vidi kako smiješno trčim?”. Vjerujete mi da na riječ da su ljudi previše koncentrirani na sebe i svoje problema da bi gledali što se događa oko njih. I ako i izgledate smiješno prvi puta, nakon desetog puta ćete izgledati kao da trčite godinama. Sve je u stavu, barem je to moje osobno mišljenje.

Moramo upamtiti i kako priroda višestruko dobro djeluje na psihu pa kada spojite trčanje i regenerirajuće zelenilo, rezultati su sjajni. Kada god ste u mogućnosti, umjesto trake u teretani izaberite stazu u kvartu ili obližnji park. Isto tako, mijenjajte rute kako bi vaša osjetila još više uživala. Priroda liječi depresiju i briše stres.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: RKŽ Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama!