Još jedan vrijedan projekt Visokog gospodarskog učilišta – EQUIEDU za Centar za konjogojstvo u Križevcima

U sklopu programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020., Visoko gospodarsko učilište u Križevcima sa Sveučilištem Szent Istvan iz Kapošvara provodi projekt EQUI EDU. Otvorenje projekta održano je danas u Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, a na početku se obratila dekanica VGU dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić.
“Iznimno smo zadovoljni da smo uspjeli dobiti ovaj projekt. Pred više od pet godina entuzijasti iz ustanova i udruga su došli s idejom i predstavili potrebu o edukaciji za konjogojstvo i konjarstvo. Pismo namjere potpisali su Visoko gospodarsko učilište, Srednja gospodarska škola Križevci, HAPIH, Hrvatski konjički savez i Grad Križevci” – istakla je dekanica VGU dr.sc. Marijana Ivanek Martinčić.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško pohvalio je provođenje projekta i kazao je da će Grad Križevci i dalje pratiti i pomagati u aktivnostima koje će se provoditi.

Voditeljica projekta dr. sc. Valentina Papić Bogadi kazala je da je program prekogranične suradnje omogućio bolju i kvalitetniju suradnju s partnerima iz Kapošvara. Projekt je započeo 1. rujna i provodit će se kroz slijedećih 20 mjeseci, a vrijedan je nešto manje od 300.000 eura. Učilište će pomoću dodijeljenih sredstava stvoriti preduvjete za razvoj Centra za konjogojstvo i konjički sport te pomoći razvoju konjičkog turizma kao jednog vida kontinentalnog turizma koji je trenutno jedna od ključnih grana razvoja u ovim dijelovima prekograničnog područja.
“Znamo da je ključ svega obrazovanje pa će Učilište u sklopu ovog projekta razviti dva predmeta na stručnom studiju i dva programa preko cjeloživotnog učenja. Iznimno nas veseli da smo u sklopu projekta dobili i odobrenje za utrošiti dio sredstava na uređenje postojeće štale i za pripremu sve potrebne tehničke dokumentacije za izgradnju budućeg Centra za konjogojstvo i konjički sport” – rekla je Valentina Papić Bogadi.

Obratio se zatim i predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza Ognjen Preost podsjetivši da je Akademski konjički klub Križevci iznjedrio veliki broj vrhunskih jahača, reprezentativaca i trenera.
Glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza Željko Gagro kazao je:
“Već od sredine 1990-tih promicao sam ideju da se takav centar osnuje baš ovdje. Danas smo ovdje na početku jednog novog projekta od kojeg će imati korist i Visoko gospodarsko učilište, ali i cijela zajednica” – rekao je Željko Gagro iskazavši, zbog razvoja konjogojstva, potrebu za stručnjacima.

Na otvorenju projekta sudjelovali su online predstavnici iz Mađarske, te je o projektu govorio voditelj projekta za Sveučilište Szent Istvan iz Kapošvara dr. sc. Arpad Bokor.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!