Križevci Grad dobre energije- Gradonačelnik Mario Rajn potpisao Deklaraciju o dobroj energiji


Gradonačelnik Mario Rajn potpisao je danas Deklaraciju o dobroj energiji u
sklopu turneje Dobra energija. Naime, naš grad jedan je od deset hrvatskih
gradova koji su domaćini prve nacionalne turneje Dobra energija. Cilj je
pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata
korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju organizira Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Križevcima. Prilikom potpisivanja Deklaracije o dobroj energiji Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge kazala je da turneja Dobra energija okuplja deset gradova. Križevci su jedan od njih što će grad učiniti gradom dobre energije.


Gradonačelnik Mario Rajn istakao je namjeru da do 2030. Križevci postanu
energetski neovisan grad.
“Nizom naših projektnih aktivnosti u zadnjih nekoliko godina mislim da se
zaista svjedoči da smo predani tom cilju. Drago mi je da smo dio od deset
gradova, sigurni smo da imamo potencijala, projekata i prilika da osiguramo financiranje u slijedećim godinama. Cilj je da dobra energija, zelena energija uđe i u domove svih naših obiteljskih kućanstava, ali i gospodarstvenicima.


Ono što je dobilo nacionalnu vidljivost su dvije provedene kampanje grupnog financiranja gdje smo instalirali fotonaponske elektrane na krovove zgrada;
Upravne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice.
Postali smo dio projekta “Gradovi budućnosti sjeveroistočne Europe” gdje
nastojimo zadržati kvalitetu zraka i niz ciljeva. Slijedeće godine nas očekuje i za što pripremamo projektnu dokumentaciju je izgradnja velike fotonaponske elektrane, 5 megavata na prostoru Trstenika. Potpisali smo suradnju sa HEP- om, a posebno me veseli da je jedan dio identificiran da će se ponuditi kao oblik građanske energije. Bitna je aktivnost osnivanje KLIK-a, lokalne energetske zadruge budući da od nje očekujemo u narednom desetljeću puno podrške aktivnostima Grada, ali i uključivanje šire zajednice građana u zadrugu. Čeka nas i rješavanje pitanja geotermalne energije. Ozbiljno smo ušli u istraživanje za eksploataciju, imamo i koncesiju, trenutno je nositelj Komunalno poduzeće Križevci, ali nadamo se uz prigodnog investitora ili dobivanje značajnijih europskih sredstava, da je to prilika gdje bi mogli koristiti višestruko geotermalni potencijal. Prvenstveno je to u smislu toplinske energije za energetsku neovisnost, ali i za neki vid turističke aktivnosti” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Na Trgu Antuna Nemčića danas je bio promotivni štand Zelene energetske
zadruge gdje su zajedno s lokalnom energetskom zadrugom KLIK građani
informirani kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se u
energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima.


ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!