Lana Car – šahistica iz Hagnja sa svjetskim talentom

Iako nije nastupila na prvenstvu Europe, zadovoljna je i broncom na kadetskom Prvenstvu

Lana Car članica je šahovskog kluba Tomislav-Goran Sveti Ivan Žabno, a od nedavno i viceprvakinja Hrvatske u kategoriji djevojčica do 11 godina. Odlična je učenica, obožava sve sportove – najviše nogomet, a u slobodno vrijeme analizira partije šaha.

Ova mlada talentirana šahistica učenica je 5. razreda Osnove škole “Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, a njena razrednica za Lanu ima samo riječi hvale.

„Lana je jako vrijedno i pametno dijete. Svi predmeti joj idu od ruke, a posebno sam ponosna na njen rad ‘Moj tata’ koji je posvetila ocu. Rad se prošle godine natjecao na smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva-Lidranu gdje je ušao u uži krug. Lana je uvijek pisala prekrasne sastavke, a kada je došlo vrijeme za tjelesni najčešće bi igrala nogomet s dječacima iz razreda“, govori njena bivša razrednica Nevenka Bajsić.

Lanin je talent prepoznao i njen otac Franjo koji je s njom počeo igrati šah još od najranije dobi.

„Ljubav prema šahu na Lanu sam prenio kada je imala svega šest godina. Prvo smo igrali samo kako bi ubili dosadu, međutim kada sam vidio koliko Lana brzo shvaća igru bilo mi je jasno kako ju čekaju sportski uspjesi. Još kao mala djevojčica gledala je dodjele medalja s nekog natjecanja i rekla mi kako će i ona jednog dana osvajati medalje u nekom od sportova. Drago mi je da je zaokupljena sportom s obzirom na to da je tako mlada prošla mnogo toga u životu. Lanina je majka preminula kada je ona bila malena, pa smo tako nas dvoje ostali sami“, govori otac Franjo.

Lana se aktivno bavi šahom od svoje desete godine kada ju je otac odlučio upisati u šahovski klub Tomislav-Goran Sveti Ivan Žabno. U godinu je dana ova nadarena šahistica osvojila devet odličja i jedan pehar u 11 natjecanja.

„Prvo natjecanje nikada neću zaboraviti. Bilo je to općinsko natjecanje u šahu koje se održavalo u mojoj školi. Osvojila sam tamo drugo mjesto, a zatim i medalju s gotovo svakog idućeg natjecanja na kojem sam nastupila. Najdraže mi je natjecanje upravo posljednje na kojem sam nastupila, a to je Prvenstvo Hrvatske u Trogiru“, govori Lana koja govori kako je imala prilike pobijediti aktualnu prvakinju Hrvatske Laru Zagorac.

Naime, Lana je ove godine debitirala na državnoj završnici koja se održala od 23. do 29. kolovoza u Trogiru. Ova je mlada šahistica na turnir stigla s početničkim rejtingom (1600) i igrala protiv najboljih mladih šahistica iz Hrvatske. Pobijedila je u partiju protiv Franke Paulić i okitila se titulom viceprvakinje Hrvatske.

„U posljednjem meču protiv Franke išla sam na sve ili ništa. Mogla sam remizirati, ali nisam htjela. Pobijedila sam ju i osvojila drugo mjesto. Osjećaj je bio jako lijep“, govori skromna Lana.

„Igrala sam čak i protiv aktualne prvakinje Hrvatske Lare Zagorac kada me je tata odlučio nazvati s obzirom na to da se nismo čuli od dana prije. Mobitel mi je zazvonio, a sudac je prekinuo meč. Bila sam ljuta na sebe zato što ga nisam isključila, ali pravila su takva“, prisjeća se Lana i dodaje kako bi sigurno pobijedila.

Govori kako je u karanteni igrala šah kod kuće s tatom i družila se sa svojim psom Čupkom.

„Nije mi bilo dosadno. Družila sam se sa svojim prijateljicama, vozila bicikl, igrala nogomet, stolni tenis i naravno šah. Često sam gledala videozapise koji bi mogli poboljšati moju igru, a najviše sam vremena provela s mojim psom Čupkom“, rekla je Lana i napomenula kako je jedva dočekala školsku godinu.

Uzor joj je Ema Bevanda, a najbolji igrač šaha Magnus Carlsen. Lana govori kako prije meča ima veliku tremu.

„Zaboravila sam spomenuti i Alojzija Jankovića koji mi je isto dobar domaći igrač. Da, istina je da prije svake partije imam veliku tremu, a to nije dobro jer svaki šahist zna da je prije meča potrebno biti staložen i fokusiran. Samo gledaš svoj put i ne obazireš se na nevažne stvari. I kada počnem gubiti, dok bez veze gubim figuru, gledam samo da dam mat. Uvijek idem u napad, jer napad je najbolja obrana“, napominje Lana koja razmišlja mnogo zrelije nego njene vršnjakinje.

Lana je drugim mjestom na prvenstvu Hrvatske izborila svoj plasman na Europskom prvenstvu koje se trebalo održati u Francuskoj, međutim natjecanje je odgođeno iz svima dobro znanih razloga. Zatim je isto prebačeno na 18.-20. rujna gdje se putem interneta održalo online Europsko prvenstvo za kategorije U12, U14, U16 i U18. Tako je Lana prema svemu sudeći trebala nastupiti na Europskom prvenstvu, no njen se otac Franjo iznenadio kada ih nitko nije kontaktirao.

„Čekali smo da nam netko iz kluba javi kada će Lana nastupiti, međutim nitko nam nije ništa javljao. U petak navečer smo shvatili da Lana neće nastupiti na Europskom prvenstvu, a tada smo dobili poruku kako iduće jutro Lana nastupa na ekipnom kadetskom prvenstvu u Đurđevcu. I dalje mi nije bilo jasno zašto moje dijete nastupa u Đurđevcu umjesto na Europskom prvenstvu, pa sam idućeg dana otišao u klub gdje su mi rekli kako Lana ne može u isto vrijeme nastupiti na dva mjesta.“, govori Lanin otac Franjo i dodaje kako je odmah bio spreman svoju kćer ispisati iz kluba.

Iako je u Đurđevcu osvojila treće mjesto umjesto da nastupi na zasluženom prvenstvu Europe, skromna i pametna Lana nije bila razočarana. Govori kako ima vremena za osvajanje natjecanja i da je sretna što je imala priliku osvojiti bodove za svoj klub u kojem bi željela ostati i dalje zbog dobrog društva.

Iako je netko drugi odlučio o njenim prioritetima, ova mlada sportašica zna da može i želi pobijediti u svakom idućem nastupu. Ne sumnjamo da Lanu čekaju velike stvari ako će se držati svoje izreke da samo gleda svoj put i ne obazire se na nevažne stvari.

ds

Pratite nas na društvenim mrežama!