Marić prezentirao porezne izmjene koje će na snagu stupiti s početkom nove godine

Na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je izjavio da efekt poreznih izmjena od iduće godine, koje se tiču poreza na dohodak, iznosi oko dvije milijarde kuna, kao i da je u potpunosti neutraliziran efekt smanjivanja poreznih prihoda na lokalne proračune.

Ministar Marić, sudjelovao je na konferenciji u Koprivnici “Hrvatska kakvu trebamo – Porezna politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva” te je prezentirao već ranije najavljene porezne izmjene koje će na snagu stupiti od prvog dana iduće godine, među kojima je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 posto na 30 posto te s 24 posto na 20 posto i smanjivanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za sve poduzetnike koji imaju promet do 7,5 milijuna kuna.

Ministar Marić je istaknuo da će teret cijelog tog poreznog rasterećenja ići preko leđa središnje države. S obzirom na to da je porez na dohodak dijelom prihod lokalnih jedinica, promijenit će se omjeri u raspodjeli poreza, pa će tako udio gradova u tom porezu porasti sa 60 na 74 posto, a udio županija sa 17 na 20 posto.

Po njegovim riječima, Hrvatska pritom ima komparativnu prednost u odnosu na najveći dio europskih gospodarstava, s obzirom na to da je mala i otvorena.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!