Mještani sela Apatovec su još prije godinu i pol dana trebali imati vodu – tvrdi zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević

“Koliko mi imamo informacije, radovi idu prema zacrtanim terminima, ono što moram reći, a bili smo prozivani za bahatluk od gospodina Vukmirića, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, naime, 15. rujna će biti sve jasno, odnosno ja cijelo vrijeme govorim istinu i stojim iza toga što govorim, i to mogu potkrijepiti i dokumentacijom i pisanim tragovima. Znači 15. rujna ako se ne nađe u rebalansu proračuna Hrvatskih voda dodatnih 5 milijuna kuna, a ja sam to rekao pred jedno gradsko vijeće kad imamo susret s novinarima prije samog gradskog vijeća da ako se ne nađe 5 milijuna kuna za Apatovec, Glogovnicu i taj dio grada, naš vodni isporučitelj će doći u velike probleme. Pazite, ako su “Vodne usluge” ugovorile posao na način da su išle na povjerenje, vidjet ćemo, ja sam bio vrlo skeptičan prema tome, ukoliko ne dobiju novce, to je veliki problem za našeg vodnog isporučitelja.”


“Nije pitanje hoće li grad reagirati, gradu je u interesu da njegove ustanove funkcioniraju, da su (kako je rekao i gradonačelnik Rajn) samoodržive, i to mogu biti. Uz pravovaljano vođenje. Pitanje je tko je u procesu Apatovca cijelo vrijeme govorio istinu. To je vrlo bitno pitanje. Imate snimke, imate ih i na svojem portalu, imamo ih i mi u gradu, na snimkama se može čuti da su sredstva obećana. Vidjet ćemo, živi bili pa vidjeli.
Mi, Grad Križevci, svoja sredstva, odnosno sredstva koja su potrebna za onih 20% u participaciji radovima uredno plaćamo i izvršavamo prema vodnom isporučitelju, odnosno u konačnici prema izvođačima radovima. Reći ću sada jednu stvar koju sam možda čuvao za neke druge teme, ali Apatovec je trebao dobiti vodu prije godinu dana, a pokušat ću objasniti i zašto. Dakle, mi smo na sastanku od generalnog direktora Hrvatskih voda gospodina Zorana Đurokovića, gradonačelnik Rajn i ja, dogovorili da ćemo ispod Apatovca, a to vam je točno 200 metara do hidrantske mreže koja zjapi gore prazna od 2007. godine ako se ne varam, izbušili bunar i da ćemo napojiti to mjesto s vodom.
Dakle, mi smo to napravili i sufinancirali, dobili smo, pazite, dobili smo vodu odlične kvalitete za ljudsku upotrebu. Dobili smo potrebne kapacitete za selo, da bi to sve bilo obustavljeno. Znači to je bilo vrlo lako moguće realizirati uz minimalne troškove. Vi imate bušotinu od 250 metara i možete je priključiti na hidrantsku mrežu. Glavni inženjer Hrvatskih voda je rekao je to moguće izvedivo i rekao je ako je toliko hitna voda da se može osigurati. Mi smo s druge strane, vukli 2,4 kilometara cjevovoda, pazite, od Jarčana do Apatovca, preko šume se vuče 2,4 kilometara, mi smo tu potrošili nekoliko milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika samo da ne bi prvobitni dogovor Rajna, Đurokovića i mene uspio izrealizirati se . Samo zato. Znači potrošeni su novci i to treba reći ljudima, Apatovec je mogao imati vodu pred godinu i pol dana.
Zna se tko igru igra. Zašto to govorim? Ako je 150 metara dalje bunar ZB-1 iz kojega Cedevita crpi vodu sve ovo vrijeme, zašto onda ovaj bunar nije mogao biti dostatan za mještane sela Apatovec?
Znači očito nije bitno koliko ćemo napraviti štete, očito nije bitno što se radi i radi li se to kako treba ili ne, ali to je istina i to sve mogu potkrijepiti s potrebnom dokumentacijom. Bio sam na sastancima, razgovarao, i skidam odgovornost sa sebe zašto Apatovec već sad nema vode i sugeriram da te milijune koje smo povukli za cjevovod od Jarčana do Apatovca smo mogli napojiti s vodom i Ivanec, te krenuti prema Carevdaru da povučemo Vojakovac, mogli smo riješiti i Marinovec za iste novce jer to upravo govore procjene troškova za izgradnju tih vodovoda tamo. Što će biti sa tim svim ako ne bude potrošnje vode? Što će biti sa cjevovodom od 2,4 kilometra kojeg smo izgradili? O tome nitko ne razmišlja. Očito nemaju ni s čim razmišljati”- izjavio je zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević.

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!