Na današnji dan 1922. godine, zabilježena je najviša temperatura na zemaljskoj površini od 57,7 °C

Henry Hudson bio je engleski moreplovac i istraživač. Otkrio je Hudsonov zaljev i Hudsonv prolaz. No upravo na današnji dan 1609. otkrio je došao je do rijeke Hudson pokraj koje koje će nastati jedan od najvećih i najpoznatijih gradova na svijetu – New York.

Najviša zabilježena temperatura na zemaljskoj površini zabilježena je u Libiji, uglavnom pustinjskoj i četvrtoj najvećoj državi Afrike, odnosno sedamnaestoj najvećoj državi na svijetu gledajući opseg teritorija. Rekordna temperatura evidentirana je 13. rujna 1922. u gradu Al ‘Azizia, a iznosila je čitavih 57,7, dok se negdje spominje čak i 66 stupnjeva Celzijevih. Za ubitačne skokove temperature uglavnom je zaslužan ultra topli pustinjski vjetar zvan Ghibli.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja izdvojiti hrvatskog znanstvenika i kemičara, te dobitnika Nobelove nagrade Lavoslava Ružičku(1887.), britanskog književnika Roald Dahl (1916), pisca poznate dječje knjige “Charlie i tvornica čokolade” koja je kasnije ekranizirana s Johnny Deppom u glavnoj ulozi, britansku glumicu Jacqueline Bisset (1944.), američkog sprintera Michaela Johnsona (1967.), te hrvatskog tenisača Gorana Ivaniševića (1971.)

Pratite nas na društvenim mrežama!