Na današnji dan rođen je Vladimir Gotovac, neumorni poklonik čovjekoljublja i poštenja

Na današnji dan rođen je Vladimir Gotovac, pjesnik, esejist, filozof, novinar, govornik i političar. Rođen je u Imotskom, 18. rujna 1930.
Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru (BiH), Župi Biokovskoj i Lovreču, a gimnaziju u Imotskom i Zagrebu gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi svoj rad objavio je 1952. godine.

Neumorni poklonik čovjekoljublja, istinoljublja i poštenja, a zbog njegovih upinjanja da se ostvaruju slobode i prava hrvatskoga naroda i građanina pojedinca mnogi ga smatraju univerzalnim moralnim autoritetom i nazivaju hrvatskim Nelsonom Mandelom.

Gotovac je bio predsjednik Matice hrvatske i urednik “Hrvatskog tjednika” u vrijeme buntovnog nacionalnog pokreta hrvatskog proljeća 1971., izvrstan novinar i urednik u redakciji Hrvatske radio-televizije.
U sjećanju hrvatskog čovjeka, međutim, ostao je prije svega po snažnom povijesnom govoru ispred Komande V. vojne oblasti Jugoslavenske narodne armije u Zagrebu 30. srpnja 1991., na mitingu majki koje su prosvjedovale zbog zadržavanja u vojsci njihovih sinova – “Generali, Hrvatska se vas ne boji!”

Vladimir Gotovac bio je hrabar političar koji je svoj um, srce i govorničke talente uporabio u snaženju narodne volje i odlučnosti da Hrvati ostvare svoju slobodu i državnu neovisnost sanjanu devet stotina godina. Bio je i tvorac hrvatskih utopija. Ali da nije bilo utopija, stvarnost i postignuća u svijetu bili bi siromašniji.

Zapisao je: “Ako smo uspravni, takvi ćemo prijeći i u povijest, a ona je sudac dovoljno spor da bude pravedan!… Narod koji ima vrijednosti, narod koji ima ideale, narod u kojemu svaki čovjek vjeruje u svoju vrijednost, taj narod će sigurno pobijediti ma kakav mu bio protivnik!”

Izvor: maxportal.hr

Foto: enciklopedija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!