Na današnji dan u prošlosti – 27. rujna

U nastavku pročitajte što se dogodilo na današnji dan u prošlosti.

27. rujna 1529. započela je Prva bitka kod Beča kada je osmanlijska vojska predvođena sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, prodrla najzapadnije u Srednju Europu. Osmanlijska vojska brojila je oko 120.000 vojnika. Ova se bitka u osmanlijskim vojnim izvorima zove “Prva bitka kod Beča”, jer se dogodila i “Druga bitka kod Beča” 1683. godine.

Prva javna željeznička prometna veza uspostavljena je između engleskih gradova Stocktona i Darlingtona. Lokomotiva engleskog inženjera i izumitelja Georgea Stephensona, kojom je sam upravljao, vukla je 27. rujna 1825. na pruzi Stockton – Darlington prvi putnički vlak na svijetu.

27. rujna 1940. trojni pakt su potpisale tadašnje fašističke države Italija, Njemačka i Japan u Berlinu i time stupile u vojni savez. Potpisnici su bili Saburo Kurusu za Japansko Carstvo, Adolf Hitler za nacističku Njemačku i Galeazzo Ciano (ministar vanjskih poslova) u ime Kraljevine Italije.

Papa Urban VII nasljednik je pape Sikstusa V, a bio je papa samo 13 dana. Izabran je za papu 15. rujna 1590., a umire od malarije upravo na današnji dan, 27. rujna 1590. što njegov pontifikat čini najkraćim u povijesti papa. Unatoč tako kratkoj poziciji na čelu Vatikana, zapamćen je po prvoj zabrani pušenja u svijetu, koja se odnosila na područje unutar crkve.

Clifford Lee Burton bio je drugi basist grupe Metallica. Priključio se sastavu 1982. godine (zamijenio je Rona McGovneya). Poginuo je u autobusnoj nesreći u Švedskoj 27. rujna 1986. godine. Njegov život i tragična smrt su inspirirali pjesme mnogih sastava uključujući Megadeth i Primus.

Na današnji dan rođeni su Janko Vuković Podkapelski, hrvatski carski i kraljevski admiral (1871.), Bud Powell, američki jazz pijanist (1924.), američki glazbenik i pjevač Meat Loaf (1947.), A Martinez, američki glumac poznat po ulozi Cruza Castilla u sapunici “Santa Barbara” (1948.), Danijela Trbović, hrvatska tv- voditeljica (1963.), Gwyneth Paltrow, američka glumica i pjevačica (1972.), te kanadska pjevačica Avril Lavigne (1984.) (metro-portal)

Pratite nas na društvenim mrežama!