Norveška pomaže Hrvatskoj u nadogradnji STEM obrazovanja dodjelom bespovratnih sredstava u iznosu od 30,6 milijuna eura

U Hrvatskoj postoji niz projekata i programa koji su trenutno u provedbi, no ove godine, započinje još jedan. Hrvatska će ga provoditi u suradnji s još nekoliko zemalja u okviru EGP-a i Norveške potpore 2014.-2021., Jedan od tih programa je Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. Ove sheme financira EEA (Europski ekonomski prostor) u iznosu od 85%, a hrvatski proračun 15%.


Proteklog je četvrtka ministrici Nataši Tramišak, predstavljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 30,6 milijuna eura. Ugovor je dodijeljen u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje stanovništva. Još je dodatnih 100.000 eura također dostupno za jačanje bilateralnih odnosa između Hrvatske i zemalja donatora: Norveške, Lihtenštajna i Islanda. Hrvatska i Norveška partneri su u mnogim sektorima.
Ciljevi ovog programa su da studenti i učitelji steknu relevantne vještine i alate za poboljšanje vlastitog života i života svojih zajednica, a sve to pomoći će u smanjenju socijalne i ekonomske razlike. Novac predviđen ovim sporazumom utrošit će se za STEM obrazovanje u osnovnim školama i u tu se svrhu izdvaja 23,53 milijuna eura ove potpore, dok će se dodatnih 3,53 milijuna eura koristiti za opremu 27 centara za odgoj i obrazovanje djece s invaliditetom.


Provedbu ovog projekta podržat će Norveška agencija za međunarodnu suradnju i poboljšanje kvalitete u visokom obrazovanju (DIKU).
Ministar europskih fondova i regionalnog razvoja Tramišak rekao je da je ta pomoć dio programa vrijednog 103,4 milijuna eura, a od tog iznosa 56,8 milijuna eura osigurava financijski mehanizam EGP-a, 46,6 milijuna eura norveški financijski mehanizam, a preostalih 9,8 milijuna eura osigurava Hrvatska.

šv/radiokriževci.hr

Foto: screenshoot

Pratite nas na društvenim mrežama!