Novi broj Meridijana s glavnom temom – dvorac Miramare u Trstu

Za 212. broj Meridijana pišu Davor Rostuhar, Jurica Galić Juka, Lara Černicki, akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, Petra Somek i drugi

Dolazak jeseni znači i početak nove sezone časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja Meridijani, koji izlazi već 26 godina.

Glavna tema 212. broja je dvorac i perivoj Miramare u Trstu. Tom lijepom gradu na Jadranu, koji je predugo bio sinonim samo za kupovinu, Meridijani su posvetili temu broja još u rujnu 2015. Točno pet godina kasnije u reportaži su dojmovi urednice Petre Somek i njezine kćeri Klare iz dvorca koji je bio dom nesretnog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog – posljednjeg meksičkog cara – i njegove supruge, belgijske princeze Šarlote. Oduševila ih je vanjština zdanja, potpuno očuvana unutrašnjost i raskošan arboretum stabala sa svih paralela.

Meridijani imaju i dvije nove rubrike. Prva je Ljubav oko svijeta, u kojoj Davor Rostuhar opisuje doživljaje iz istoimenog projekta kojeg je pokrenuo sa suprugom Anđelom. Na putovanjima svijetom susreli su tople, ali i manje idilične običaje vezane uz život u dvoje i brak, a prva priča govori o – otmicama mladenki u Kirgiziji.

Druga nova rubrika su Najljepše europske knjižnice, koje je obišla bibliotekarka  Dubravka Volenec. Prva je na redu Strahovska biblioteka u Pragu –  knjižnica, samostan i muzej u jednom!

Tu su i druge teme – indijska svetkovina boja Holi, grad Oaklandu koji je nepravedno u sjeni svog susjeda San Francisca, fenomenalni muzej Orsay u Parizu, Chinguetti u Mauritaniji – grad usred Sahare… Iz Hrvatske, Meridijani pišu o netom obnovljenom dvorcu Pejačević u Virovitici, vrhovima i utvrdama nad Imotskim poljem, a ronilac i biolog Ante Žunec donosi fotopriču o životu pod morem u estuariju rijeke Krke.

Glavni urednik Meridijana, akademik Dragutin Feletar, analizira demografske prognoze, od kojih je najcrnja ona da će Hrvatska 2100. godine imati samo 1,6 milijuna stanovnika. Tu je i intervju s geografom prof. dr. sc. Danijelom Orešićem koji, uz ostalo, govori o vrlinama ali i ponekim slabostima današnjih studenata geografije, a prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin piše o životu Ludovika I. Anžuvinca, vladara koji je Ugarsko-Hrvatsko Kraljevstvo pretvorio u europsku silu. 

Meridijani izlaze na 128 stranica, a prodaju se putem pretplate te u knjižarama Školske knjige, Alfe i drugim većim trgovinama knjiga. Informacije o pretplati su dostupne na meridijani@meridijani.com ili telefonom radnim danom od 9 do 17 sati, na 01-3362-367 ili 098-263-534.

Pratite nas na društvenim mrežama!