Objavljena e-knjiga "Radionice medijske pismenosti i digitalnog građanstva" Erasmus+ projekta

Erasmus+ timovi Osnovne škole Sveti Petar Orehovec i još četiri partnerske škole koje su uključene u projekt “Mali novinari danas – odgovorni građani sutra” marljivo su radili i preko školskih praznika. U vrijeme praznika objavili su e-knjigu Radionice – medijska pismenost i digitalno građanstvo.  

Radionicama uvrštenim u e-knjigu cilj je utjecati na razvijanje kritičkog odnosa prema medijima i razvijanje kompetencije na području digitalnog građanstva. U e-knjigu uvršteno je ukupno 15 radionica pripremljenih u sklopu spomenutog Erasmus+ projekta. Sve radionice dostupne su i u .pdf formatu na blogu projekta u rubrici Workshops in Croatian.

Radionice su pripremili partneri u ovom projektu: škole iz Hrvatske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske. Većina radionica u e-knjizi namijenjena je učiteljima koji kod svojih učenika žele razvijati medijsku pismenost i osnaživati učenike za odgovorno digitalno građanstvo, a dvije radionice su namjenjene roditeljima. Roditeljima učenika razredne nastave namijenjena je radionica “Pozitivni i negativni medijski sadržaji”, a roditeljima učenika predmetne nastave radionica pod naslovom “Roditeljstvo digitalne generacije”. Specifičnost svih radionica u ovoj e-knjizi je da od učitelja ne zahtijevaju nikakve dodatne pripreme. Naime, svaka radionica uz prezentaciju za provođenje radionice sadrži i precizno definirane zadatke za rad u grupama. Radionice je moguće izvesti u 40 minuta i pogodne su za izvedbu u sklopu jednog školskog sata. Većina radionica, pripremljena je za učenike predmetne nastave, a dvije su predviđene za učenike razredne nastave. Preporučaju da to bude četvrti razred.

E-knjiga sadrži slijedeće radionice:

Hrvatska
-Autorska prava
-Budi urednik
-Informativni i clickbait naslovi
-Pozitivni i negativni sadržaji u medijima: Utjecaj medija i mogućnosti roditelja (radionica za roditelje razredne nastave)

Rumunjska
-Hvatači pažnje i ideje u reklamama
-Instrumenti manipulacije u medijima
-Moć slike: Uloga fotografije u medijskim sadržajima (radionica za učenike razredne nastave)

Sjeverna Makedonija
-Medijske poruke
-Privatnost na internetu: Zadrži za sebe
-Roditeljstvo digitalne generacije (radionica za roditelje predmetne nastave)

Srbija
-Kako postati spiker (radionica za učenike razredne nastave)
-Lažne vijesti
-Medijski trening: Novinarstvo i vjerodostojnost

Španjolska
-Digitalna drama: I razrješavanje sukoba
-Digitalno građanstvo

E-knjigu je pripremila Stojanka Lesički, koordinator Erasmus+ KA 229 projekta “Young journalists of today – responsible digital citizens of tomorrow”.

Autor: Stojanka Lesički (skinuto s skole.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!