OPG Crnčić bavi se uzgojem istarskog goveda

Obitelj Crnčić u Glogovnici se bavi uzgojem istarskog goveda, izvorne
zaštićene pasmine koja inače nije zastupljena u ovom dijelu Hrvatske.
Odlučili su se na to nakon što su imali red angus goveda. Željeli su se baviti
nečim novim, onim što tržište traži.

“Poljoprivreda je takva grana da uz ratarstvo morate imati i stočarstvo.
Imamo sedam grla, ženskih i jednog bika. Prebacili smo se sa red angusa jer
je kod njega tamnije meso, tržište ga baš ne prepoznaje i građani ne žele
kupiti tamno meso iako je ono jako kvalitetno. Zato smo prešli na istarsko
govedo. Na slobodnoj je ispaši, u sustavu krava-tele. Meso je svjetlije i
plasman imamo u Istri” – kaže Mladen Crnčić.

Razlika između običnog i istarskog goveda je u kvaliteti mesa, napominje
Mladen Crnčić:
“Meso istarskog goveda je prhko, lakše se skuha, nije kruto, tvrdo niti žilavo.
To je prednost tog goveda u odnosu na goveda koja su na našem području. U
Istri, gdje isporučujem goveda, ostvarujem cijenu koju ovdje ne mogu
postići, a naši ovdašnji ljudi neće ga baš niti kupovati jer premalo znaju za
to. Još uvijek ovisimo o centrima, ljudi imaju male mirovine, male plaće i u
potpunosti ih razumijem da traže meso po nižim cijenama”.

Istarsko govedo nije još uvijek puno zastupljeno u unutrašnjosti, pojavljuje
se oko Karlovca i u Lici.
“Kod nas je čak veći prirast dnevni takvog teleta nego u Istri, a to je sve radi
ishrane. Ovdje je jača ishrana, bogatija je trava i kad im dovezem telad,
primjećuje se da je naša telad bolje ishranjena.
Morate biti ustrajni, raditi se mora. Mi ovdje pretežno svaštarimo jer smo
mala gospodarstva, imamo male poljoprivredne površine. Bavimo se i
stokom, vinogradima, voćnjacima, povrćem. Drugačije nemamo perspektive, moramo na više načina koristiti mogućnosti da ostvarimo prihode i egzistiramo” – kazao nam je Mladen Crnčić.

ji/radiokrizevci.hr

Foto: OPG Crnčić

Pratite nas na društvenim mrežama!