Otvorene mnoge opcije za zabrinute građane kojima prijete ovrhe

Danas je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio da bi u idućih 10 do 15 dana Vlada Republike Hrvatske mogla donijeti odluku o provedbi ovrha, poručivši kako su za sada sve opcije otvorene.

“Za sada su sve opcije otvorene, tako da ćemo u relativno kratkom roku donijeti odluku i izvjestiti o tome javnost i zabrinute građane kojima prijete ovrhe”, rekao je Malenica novinarima.

Zadnjih je dana odrađeno više sastanaka u Ministarstvu pravosuđa i uprave s predstavnicima vjerovnika, ovršenih i blokiranih građana, odvjetničke komore i dr. pa će u što kraćem roku, prije 18. listopada, donijeti odluku.

Malenica je ustvrdio da se kroz mandat ove Vlade broj blokiranih građana smanjio s 370.000 na 229.000, a pritom se povećao iznos plaće koji je izuzet iz ovrhe i dr.

U budućnosti bi se trebali smanjiti troškovi čitavog postupka te da im u fokusu budu i vjerovnici i ovršeni građani kojima trošak postupka ne odgovara.

Fina u svom sustavu ima oko 170.000 ovrha, a procjenjuje se da je riječ o 30.000 do 40.000 građana, od kojih svaki ima prosječno tri do pet ovrha.

Pratite nas na društvenim mrežama!