Ozren Bogdanović, predsjednik Katedralnog zbora i dirigent HPD-a "Kalnik" i Katedralnog zbora – križevački zborovi nastavljaju s probama


Pandemija korona virusa usporila je rad mnogih, pa tako i zborova te uskratila važne nastupe koji su planirani.


“To je obilježavanje 120-te obljetnice pjevačkog društva “Kalnik” što neće biti moguće održati ove godine, zatim tematski koncert koji smo imali svake godine. Od ožujka pa do kraja svibnja rad zborova je bio zaustavljen. Sada smo nastavili, pitao sam pjevače da se sami izjasne žele li pjevati i oni su odgovorili da žele. Distancu između pjevača ćemo napraviti, dezinficirati se i s obzirom da je relativno povoljna slika u našem gradu i županiji, ne vidi se razlog da ne bi radili kako je propisano” – kaže Ozren Bogdanović, dirigent HPD-a “Kalnik” te predsjednik i dirigent
Katedralnog zbora i najavljuje zajedničku probu za oba zbora u četvrtak, 3. rujna od 20 sati u Podrumskoj (maloj) dvorani Hrvatskog doma.


“Zajedno ćemo pjevati liturgiju, svetu misu u Grkokatoličkoj katedrali dan uoči blagdana svetog Marka Križevčanina. To je već niz godina tako da se održava misa rujna. Pozivam sve koji žele da dođu u četvrtak na probu. Nakon toga će se zborovi razdvojiti i svaki će imati svoje probe. Članovi će moći izabrati u kojem zboru žele pjevati ili, kao što to neki i sada rade, mogu i u jednom i u drugom zboru” – rekao je dirigent Ozren Bogdanović.

“Katedralni zbor je zadužen za animiranje svetih liturgija, to je crkveno
staroslavenska liturgija, sakralna glazba malo ozbiljnija i za ljubitelje ozbiljne glazbe je to lijep repertoar. HPD “Kalnik” malo šara, od natjecanja kad mora biti također ozbiljan repertoar, pa sve do naših zabavnih, tematskih koncerata. Imali smo stare šlagere, rock koncert u obradama zbora, pjesme iz filma “Tko pjeva, zlo ne misli”, pa koncert filmske glazbe. Za ovu godinu smo pripremali malo u modernijim
aranžmanima sevdah u zborskim verzijama, međutim taj koncert se nije ostvario jer nas je korona zaustavila. Prebacit ćemo ga na iduću godinu. Za 120-tu godišnjicu zbora isto moramo našoj publici ponuditi raznolik repertoar da se za svakoga nađe nešto. Trebamo svakako to obilježiti jer mi smo jedno od najstarijih društava u Hrvatskoj” – kaže Ozren Bogdanović uz nadu da će se moći ostvariti u nekim boljim vremenima.


Primaju se novi članovi u križevačke zborove da ima više glasova, da bogatije zvuče.


“Koliko god da ih ima, nikada nije dosta. Uvijek je nestašica muških glasova, ali to je slučaj i u svim zborovima u Hrvatskoj a valjda i na svjetskoj razini, no i pjevačice su uvijek dobrodošle. Radimo trenutno sa 2-3 basa, baritona i možda 4 tenora, što je jako malo s obzirom da imamo oko 20 žena. Onaj tko dođe u zbor dobro učini i sebi, jer je za svakoga dobro baviti se time u slobodno vrijeme, a i nama kojima takvi pjevači fale”- kaže maestro Ozren.


Da je situacija drugačija, bilo bi niz nastupa, ali i sada ima planova. Planiraju 13. rujna nastup na Krku i sudjelovanje na svetoj misi u povodu 100-te obljetnice smrti krčkog biskupa Josipa Mahnića. Nakon toga slijedi odlazak u Kričke do Drniša gdje se radi nova crkva na mjestu razrušene u 2. svjetskom ratu.


“Ako slika bude povoljna, produžit ćemo i još jedan dan do Dubrovnika. Vjerojatno ćemo uspjeti odraditi ova bliža putovanja. Nekada smo išli i u inozemstvo, prošli smo cijelu bivšu državu, zatim Slovačku, Italiju, Mađarsku.
Ove godine trebali smo ići u Ukrajinu gdje smo bili prije deset godina, međutim ne možemo. Čekat ćemo da se sve ovo smiri”.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!