Pazite na sebe i druge u prometu, vozite bicikl bez glazbe u slušalicama – upozoravaju iz PP Križevci

Bilo da se radi o vožnji bicikla na posao ili rekreativnoj vožnji, mnogi od nas često to rade slušajući glazbu. Ipak, trebali bismo voditi računa kako takvo ponašanje, može uzrokovati ozbiljne posljedice.


Pročitajte što nam je na tu temu rekao policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Matija Švagelj:

“Neka istraživanja su pokazala da je hodanje i vožnja biciklom uz korištenje mobitela i slušanja glazbe usporediva s vožnjom automobila uz koncentraciju 0,5 kilograma alkohola u organizmu. Neka druga su pokazala čak i 0,7, ali evo recimo neka to bude 0,5. Vezano uz slušanje glazbe
pomoću slušalica u ušima mi smo tu nemoćni, to zakonom nije zabranjeno, ali jako opasno, jer u većini slučajeva ta glazba je dosta pojačana. Vozač bicikla ili pješak tom prilikom stvarno nije svjestan prometne situacije oko sebe. Ovdje ne pričamo o razgovoru putem slušalica gdje je ton razgovora puno niži, već o glazbi koja stvarno trešti iz slušalica i tom prilikom niti je taj pješak, niti vozač bicikla svojim osjetilom sluha percipirao okolinu. To je najizraženije kod obilaženja ili pretjecanja, čak i propuštanja na pješačkim prijelazima te skupine sudionika u prometu. Imamo teretno vozilo koje u većini slučajeva svojim zvučnim signalom potrubiti, ali jednostavno osoba koja ima slušalice na ušima to neće percipirati. On ili ona si je pojačao glazbu koja trešti u ušima, ponaša se kao da je sam na svijetu..To je jedna jako opasna situacija. Također se isto
tako kao i na ostale vozače motornih vozila odnosi onaj dio zakonskih odredbi da ne smiju upotrebljavati mobitel niti druge uređaje koji bi umanjili mogućnost reagiranja ili sigurnog upravljanja vozilom”.

Što još kaže zakon?

Neki će reći nažalost, ali iznosom od 500 kuna prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama možete biti kažnjeni samo ako vas policija za vrijeme bicikliranja uhvati da istovremeno za vrijeme bicikliranja držite mobitel i razgovarate ili tipkate. Ako imate slušalice ili drugi hands-free uređaj slobodno možete voziti bicikl i razgovarati na mobitel, bez straha od zakona. Dakle, po džepu vas nitko direktno neće udariti, ali nemojte da vam to bude razlog da to i dalje radite jer da je opasno – opasno je. Slušalice u ušima i plesna glazba odličan su način kako potencijalnu opasnost ne uočiti
na vrijeme i kako se bezbrižna poslijepodnevna vožnja može itekako loše završiti. Kako biste za vrijeme vožnje biciklom na vrijeme spazili osobno vozilo, vlak ili tramvaj, neophodan vam je, osim vida i dobar sluh.

Još od davnina poznat je utjecaj glazbe na oblikovanje ljudskog ponašanja.

Primjerice, klasična glazba nas može potaknuti na sanjarenje, a žestoki i brzi ritmovi na brzu vožnju, a ni jedno ni drugo ne predstavljaju poželjno ponašanje u prometu.

Stoga, ako baš ne možete bez glazbe i slušalica tijekom vožnje, imajte svakako na umu da ne pojačate glasnoću do kraja, na najjače, već da između taktova omiljenih pjesama čujete što se događa u stvarnom svijetu.

Foto: nytimes.com

Pratite nas na društvenim mrežama!