Plenković: Želimo pomoći unesrećenim građanima kojima je potres usred pandemije Covid-19 promijenio život

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 1. sjednicom Stručnog savjeta za obnovu predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković.
U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade svima je zahvalio što će u sljedećem razdoblju raditi na obnovi Zagreba.

„Ovom sjednicom započinjemo novu fazu obnove koja za cilj ima, prije svega, pomoći unesrećenim građanima kojima je potres usred pandemije Covida-19 promijenio život“, naglasio je, napomenuvši da je ovaj Savjet, uz Fond za obnovu, osnovan kako bi se osigurala stručna podrška provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.
Siguran dom, socijalna sigurnost i – kvalitetniji uvjeti života

Premijer Plenković je kazao da je namjera da obnova bude utemeljena na stručnim podlogama i smjernicama, uvažava povijesno-kulturne specifičnosti Zagreba, vodi računa o urbanizmu i prometu.

„Posebno je važna briga o dugoročnoj sigurnosti građana. Siguran dom, socijalna sigurnost i kvalitetniji uvjeti života građana u fokusu su rada Vlade. To treba biti jedan od ciljeva provedbe ovog zakona“, poručio je.

Plenković je napomenuo da se u budućnosti mogu očekivati daljnja podrhtavanja tla. „Nadamo se mala. Na to moramo biti spremni u smislu protupotresne zaštite – imati građevine koje su u stanju izdržati podrhtavanje tla“, rekao je.

Niz aktivnosti Vlade

Podsjetio je na niz poduzetih aktivnosti. Tako je osigurana financijska pomoć građanima, rebalansom proračuna prenamijenjeno je 100 milijuna kuna za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta. Kroz Fonda za zaštitu okoliša osigurano je 41 milijun kuna za nabavu kondenzacijskih bojlera.

„U suradnji s Gradom Zagrebom osiguran je privremeni smještaj za građane. Vlada je financirala smještaj u Studentskom domu ‘Cvjetno naselje’. Sada smo, uoči početka akademske godine, s povratkom studenata smo zajedničkim naporima osigurali da se naši sugrađani koji su bili u ‘Cvjetnom’ premjeste u Hostel Arena. Omogućili smo najma stana onima kojima je bilo potrebno i koji su izrazili želju za alternativni smještaj“, istaknuo je Plenković.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!