Portugal i Francuska, reprezentacije koje Hrvatska nikad nije pobijedila

Kad su kuglice amsterdamskog ždrijeba elitnog razreda Lige nacija Hrvatskoj dodijelile Francusku i Portugal, već i prvi bačeni pogled odavao je strahopoštovanje. Teško je moglo biti teže. Jer riječ je o aktualnom svjetkom i aktualnom europskom prvaku protiv kojih Hrvatska ovog tjedna otvara to natjecanje.

No, drugi pogled mogao je biti još dramatičniji, jer je riječ o rijetkim momčadima koje Hrvatska u svojoj povijesti baš nikad nije pobijedila. Preciznije, to su dvije od tek pet svjetskih reprezentacija s kojima je Hrvatska odigrala više od jedne utakmice i nije ubilježila pobjedu. U tom društvu je još jedan očekivani suparnik — Brazil, ali i dva pomalo neočekivana: Škotska i Švicarska.

Pa ako zagrebemo dublje u mozgovnu memorijsku karticu i konstatiramo kuriozitet da je Hrvatska s Francuskom igrala na EP u Portugalu, a s Portugalom na EP u Francuskoj, te tri reprezentacije ispreplele su svoje nogometne sudbine u više zanimljivih zapleta u kojima je Hrvatska uglavnom lomila čekić u pokušajima da razbije te vječno tvrde orahe. Štoviše, Francuska i Portugal odgovorni su za neke od najbolnijih poraza hrvatske reprezentacije u njezinoj povijesti.

Ne postoji reprezentacija s kojom Hrvatska ima lošiji međusobni skor od Portugala. Njen stil nogometa nije odgovarao ni jednoj našoj reprezentativnoj generaciji i uglavnom smo s Portugalcima loše prolazili i rezultatski i dojmom. U prve četiri međusobne utakmice Hrvatska je doživjela četiri poraza i to bez postignutog gola.

Pročitajte na: telgram.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!