Potpisan sporazum Hrvatske i BiH o održavanju i rekonstrukciji 10 graničnih mostova

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović jučer su potpisali sporazum o održavanju i rekonstrukciji deset cestovnih mostova na državnoj granici dvije zemlje, koji uključuje razmjernu podjelu troškova u omjeru 50:50.
Sporazumom se uređuju odnosi međusobne suradnje po pitanju održavanja i rekonstrukcije deset mostova, od kojih je većina preko rijeke Save, dok se nekolicina odnosi na mostove preko rijeke Une te rijeke Maljevac i Korane.
Sporazumom se uređuju i aktivnosti poput onih povezanih s očuvanjem funkcionalnosti i trajnosti mostova, kao i sigurnosti prometa, dodao je ministar.
Realizacija sporazuma podrazumijeva redovno i izvanredno održavanje mostova, od kojih su neki, poput onog na graničnom prijelazu Gunja-Brčko, u posebno lošem stanju. Za realizaciju projekata opsežnije rekonstrukcije dodatno će se potpisati posebni ugovori, rekao je ministar.
Ocjenjuje da će oba mosta značajno unaprijediti povezanost dvije zemlje. Pritom, most Svilaj je već završen, a čeka se završetak izgradnje graničnih prijelaza i puštanje u promet, dok je most Gradiška dio planirane brze ceste, od mađarske granice, preko Virovitice i Okučana do granice s BiH, a koja se nastavlja spojem na autocestu Gradiška – Banja Luka i tako spaja međunarodni koridor E661.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!