Povlačenje novca iz europskih fondova velika je prilika za gospodarstvenike

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić danas je izjavio kako kreće novi krug porezne reforme s izmjenama koje bi trebale stupiti na snagu početkom iduće godine te gospodarstvenicima donosi smanjenje stopa poreza na dobit i dohodak, no velika prilika za njih je i povlačenje novca iz europskih fondova.

Marić je uoči sastanka o poreznim izmjenama, koji se uobičajeno u ovo doba godine organizira u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), izjavio da gospodarstvenicima nosi “novu poruku poreznih rasterećenja” u vidu smanjenja stopa poreza na dobit i dohodak, ali i onu da im se otvara velika prilika u korištenju sredstava europskih fondova oblikovanih za pomoć gospodarstvu borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa.

U novom bi se krugu porezne reforme s početkom iduće godine smanjile stope poreza na dohodak, i to s 36 posto na 30 posto te s 24 na 20 posto. Planirano je i smanjenje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto, i to za male i srednje tvrtke odnosno za sve poduzetnike s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna.

Što se tiče smanjenja stopa PDV-a na svu hranu, Marić je ponovio da je to dio vladina programa, kao i ukidanje poreza na promet nekretninama, ali da se Vlada nije obvezala ni na koji konkretan datum kada bi te mjere trebale stupiti na snagu.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!