Pozivaju vas na online seminar o povijesti plesa "Historia magistra vitae est"

Iz Hrvatskog sabora kulture dobili smo zanimljivu najavu za online seminar.

Hrvatski sabor kulture uhvatio se u koštac s novonastalom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. Uz pomoć Ministarstva kulture organiziramo seminare online.
Na redu je zanimljiv seminar koji se bavi poviješću plesa i njegovom reperkusijom u sadašnjosti. „Historia magistra vitae est“ je online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji će putem ZOOM aplikacije biti održan 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 17. 9. 2020.

OPIS SEMINARA
Povijest plesa kroz „život plesa“ u njenom povijesnom razvoju, doživljena kao kretanje vječitog kretanja po beskonačnosti, sagledana kao magistra vitae, svakako je jedno veliko putovanje puno izazova s razlogom. Razlog proučavanja „života sa plesom“ nije samo vrijeme kroz vrijeme nego i buđenje svakog početka početaka, a sa zadatkom ispunjavanja i oblikovanja određenog prostora u stvaranju  životnog ciklusa. I konačno, kako „živjeti ples“ sada, danas i sutra? Možda uz pomoć i/ili odgovorima na temeljima prošlosti.
Cilj je radionice osvijestiti plesne kulture kao kulture scensko-kazališne tradicije, sa zadatkom
u razumijevanju kako se nekad plesalo i odgovore na pitanja ….tko pleše, kada, gdje, kako i zašto..
Proučavanje povijesti svakako širi naše horizonte, osim znatiželje, širi i opseg našeg iskustva i razvija u nama sposobnost da uočimo vrijednost poznatog i nepoznatog ali isto tako i da učimo prepoznavati i razlikovati imitaciju od inovacije, uz poštovanje, toleranciju i kritički stav.

PROGRAM ONLINE SEMINARA
Realizacija online seminara „Historia magistra vitae est“ podijeljena je u 2 dijela online seminar se odvija tijekom 2 dana, dvije subote (19. 9. 2020. i 26. 9. 2020) u trajanju od 17 do 20 sati.

Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi baletna umjetnica Vlasta Rittig i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.

Seminar se zasniva na tjelesnoj praksi od pripreme tijela, postave tijela i položaja tijela na uvjetovani i (p)određeni način svakog pojedinog plesnog razdoblja.

Polaznicima će se približiti tisućljetni zadatak, definirani plesni govor kroz elementarni vokabular i tehničku vještinu u  prostornom kretanju prema okruženju i sredini, a sve to uz pomoć plesne notacije.  

Za radionicu je potrebno imati prostor oko 2x2m, prostirku i stolicu sa naslonom. Poželjno je imati i plesnu obuću (posebno i sa malom potpeticom) ali nije neophodno. Dobro bi Vam došao i plesni partner.

Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

1. DAN: 19. 9. 2020.: 17:00 – 19:00
Uvod: Obilježena kulturna ostavština i spoznajne vrijednosti plesne tradicije (’10) 
Predavanje u tematskim cjelinama (’45) 
Od društvene do dvorske kulture, zajedništvo dvorskih baleta i klasične kulture te kroz  karakterno nacionalnu tradiciju do suvremenih artikulacija
Pauza (‘5)   
Tjelesna praksa – Slijedom plesne strukture od postave tijela, vokabulara u odnosu na prostor, tehničku pripremu i tehničko umijeće (’45) 
Pitanja i odgovori (’10)   
Zadatak za idući tjedan (‘5)   
 
2. DAN: 26. 9. 2020.: 17:00 – 19:00
Tjelesna praksa/ Rekonstrukcija, obrada, koreografija  (’60) 
Pauza (‘5)   
Interpretacija i ili reinterpretacija (’30)
Otvorena diskusija  (’20)
Zaključak i pozdrav (‘5) 
 
KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije. Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji, koreografi, plesni pedagozi i plesači.
Za prijavu je potrebno najkasnije do 17. rujna 2020. ispuniti prijavni obrazac – „meeting registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3gRjJxb
Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru koju će koristiti oba puta.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Sve detalje oko korištenja ZOOM aplikacije u ovom seminaru, prijavljeni sudionici dobit će dan prije početka online seminara.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 17. rujna 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun Hrvatskog sabora kulture: 
IBAN: HR7223600001101534566
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Uplatitelj: navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike)
Svrha doznake: online plesni seminar 4 2020.
Potvrdu uplate kotizacije poslati na e-mail ples@hrsk.hr.

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.
Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektorničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.

O voditeljici:

Baletna umjetnica Vlasta Rittig–Spinčić (r. 1947., Zagreb) na plesnoj sceni djeluje kao plesačica, baletni pedagog i autor-koreograf. Članica je Hrvatskog Društva profesionalnih baletnih umjetnika u Zagrebu (HDPBU). Plesno obrazovanje stekla je u Školi za Klasični balet u Zagrebu (1970), a profesionalno plesno iskustvo kao plesač klasičnog baleta angažmanom u HNK Zagreb (1971). Sudjelovala je u cjelokupnom baletnom repertoaru matične kuće u klasičnim, nacionalnim i suvremenim baletima, opernim i dramskim predstavama, TV emisijama i dr. Mnogobrojnim gostovanjima doprinijela je afirmaciji kulturnih dostignuća baleta, a svojim dugogodišnjim angažmanom stekla vrijedno plesno iskustvo za svoje daljnje djelovanje u plesnoj umjetnosti i prenošenju stečenog znanja na mlade naraštaje. Nakon umirovljenja (1997.) nastavlja s plesnim te pedagoškim radom i koreografiranjem. Od 1989. vanjski je suradnik Škole za klasični balet u Zagrebu, a od 1990. do 1997. vodi amatersku plesnu scenu Varaždinske povijesne svečanosti u Varaždinu. Godine 1997. utemeljuje svoj prvi plesni studio u Zagrebu, najprije kao „Agram-Centar za istraživanje povijesnog plesa“ a od 2010. pod nazivom „Divertimento-Studio povijesnog plesa“. Studio je registriran kao udruga i od osnutka djeluje uz potporu Gradskog ureda za kulturu u Zagrebu, u okvirima plesnog amaterizma (www.povijesni-ples-divertimento.hr).

Od 2002. umjetnički je voditelj „Udruge za klasični balet Vindija“ u HNK Varaždin. Od 2003. do 2015. usavršavala se na stručnim seminarima pedagoško-baletne i  povijesno plesne tematike;  Zagreb, Ljubljana, Varaždin „ Aestas Musica“ – International Summer School for Baroque Music and Dance, London-Varaždin, sudjelujući i kao plesač u majstorskim radionicama, koncertima profesora i studenata te završnim scenskim uprizorenjima baroknih opera u varaždinskom HNK. Promotorica i provoditeljica povijesnih glazbeno-scenskih programa, Vlasta Rittig surađuje i s drugim plesnim skupinama u RH kao vanjski stručni suradnik i voditelj autor-koreograf („Sidonija“ – plesna skupina udruge „Potkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke, „Veronika Desinićka“ – plesna sekcija udruge „Desinićke mažoretkinje“, „Kontea“ – povijesno-plesna udruga Konjščina, „Plemićka mladež“ – plesna sekcija Udruge FENIKS-Oroslavlje i „Katarina Zrinski“ – plesna sekcija istoimenog KUD-a u Ozlju).  

U konačnici autorica sve svoje ciljeve objedinjuje radom istraživanja i edukacije, a kreativnim koreografskim interpretacijama produbljuje vlastita iskustva u radu s djecom, mladima i odraslima. 

Pratite nas na društvenim mrežama!