Ravnatelji škola zadovoljni početkom nove školske godine

U ovotjednoj emisiji ” Križevci moj su grad” na Radiju Križevci, ugostili smo ravnateljicu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci Mihaelu Brkić, ravnatelja Osnovne škole Vladimir Nazor Igora Brkića te v.d. ravnatelja škole Ljudevita Modeca Gorana Ljaljića i saznali jesu li zadovoljni početkom škole s obzirom na epidemiološke mjere kojih se moraju držati:

Gospođo Brkić recite nam kako se provode mjere u centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ?

“Prvo moram istaknuti kako je najljepše vidjeti kako se djeca vesele povratku u školske klupe. Nekako mi je ostalo znakovito kad smo završavali prošlu nastavnu godinu, i kažemo djeci idemo na praznike, djeca nas gledaju, kako već sad, djeca nas zbunjeno gledaju, nije godina bila onakva na kakvu smo naučeni. Tako da uz našu veliku brigu kako će to ispasti, kako će se djeca priviknuti na novo normalno, zapravo mislim da je to jako pozitivno što se tiče naših učenika, a što se tiče same pripreme ove školske godine, bila je jako zahtjevna, ali kada smo jednom posložili bazu ( poštivajući sve epidemiološke mjere), mislim da ovo sad dalje ide s lakoćom. Htjela sam još istaknuti da smo mi u Centru odabrali da radimo po modelu B, tako da smo se podijelili u dva tima pa nam je u jednom tjednu 6 skupina, u drugom dijelu druga polovica zato što naši djelatnici putuju iz 4 županije pa se ipak tu smanji i to miješanje na koje pazimo a i naši učenici dolaze sa širokog područja, tako da nam je bila misao da osiguramo što sigurnije uvjete da se roditelji osjećaju sigurno dok su im djeca u školi”.

Gospodine Brkić, kakva je situacija u Osnovnoj školi Vladimir Nazor ?

“Slažem se prije svega s gospođom Brkić, glavno da su ovu situaciju djeca prihvatila puno bolje od roditelja, te maske su njima već lagano i modni detalj, vidim po uzorcima na maskama kako to izgleda. Mi smo uzeli model A jer je iznimno važno da sva djeca idu u školu pogotovo 5.razredi, i nadam se da će to trajati što dulje i da nećemo imati situacija kakve već imamo u nekim školama. Mjere se kod nas provode najbolje moguće što smo mogli, mi smo se u školi odlučili da smo odvojili razrednu i predmetnu nastavu kompletno tako da izmjenjuju turnuse ako dođe do ne daj Bože nekog proboja ( svi nas uvjeravaju da će prije ili poslije do njega doći ), tako da samo trpi pola sustava, samo razredna li samo predmetna. Rasporedili smo učenike po školi da su što udaljeniji, da je što moguće više koriste učionice. Koristimo učionice i za razrednu i predmetnu, velika većina razreda ima svoj sanitarni čvor. Mjera se držimo striktno da osiguramo maksimalno sve ono što mi možemo prema epidemiološkim uputama, i za sad to funkcionira dosta dobro. Djeca su se već nakon prvog tjedna privikla na ova nova pravila, sad to već ide lagano kao po špagi. Dok vidimo da djeca prihvate, liberaliziramo kako smo liberalizirali način ulaska. Nakon dva tri dana kad su vidjeli u kojim su razredima sve ide dobro, sad ćemo prilagoditi i kuhinju, bolje da nastavni proces što manje pati, jer u ovom trenutku jedemo na osam puta što je neodrživo. Nastavni proces prekidamo previše puta, ne mogu kuharice stići ovaj tempo jer predugo traje, ali čitajući upute moći ćemo ispoštovati upute koje su za ugostiteljske objekte koje vrijede i za nas. Mi imamo ogromnu blagovaonu od 240 kvadrata pa ćemo kroz ovaj tjedan formirati dva velika odmora tako da nastavni proces ima svoj početak i kraj, da imamo što manje prekidanja , samo svima mogu poželjeti da idemo što dulje u školu, za sad me veseli da je u našoj županiji relativno dobra situacija i nadamo se da će tako i ostati a mi naravno svi tome trebamo pridonijeti pridržavajući se što više mjera epidemiologa. Svima nam je stalno mantra da treba slušati struku, za sad mislim da nas struka dobro savjetuje. Nadam se da ćemo što dulje biti bez samoizolacije i izoliranja škole, to je želja svih nas ovdje. Grad je donirao po dvije maske za svakog učenika, u pravilu manje-više prvi dan svi su donijeli svoje, mi smo tijekom ljeta dobro spremili za svoje zaposlenike”.

Gospodine Ljaljić, kakva je situacija u školi Ljudevit Modec?

“Prvi tjedan je prošao sasvim u redu, imali smo prije toga intenzivne pripreme, nisu bile toliko dugotrajne jer su nam upute Ministarstva došle dosta kasno, ali tih tjedan dana prije nastave smo stvarno morali prionuti u planiranje i provedbu toga što smo isplanirali da bi nastava mogla krenuti kako treba. Kako je prošao prvi tjedan tako je krenuo i drugi, djeca su se stvarno prilagodila i to je najbitnije, njima je to nekako i lakše sjelo nego nama učiteljima i ostalim radnicima u školi. Vidim da će to biti stvarno sve u redu, i nadamo se da će ovo potrajati što dulje, da nećemo imati samoizolacije cijelih razreda a stvarno stanje u županiji u našem gradu je dosta dobro. Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci je također odabrala model A kao i škola Vladimir Nazor, gdje se uglavnom cijela nastava održava u školi i to je bila i preporuka. To je nešto najbolje za djecu”.

Pratite nas na društvenim mrežama!