SDP bira novo vodstvo, ali predsjednika možda ne izaberu danas

U cijeloj državi SDP provodi stranačke izbore, bira se novo vodstvo, kao i predsjednik stranke, između petero kandidata. Kao favoriti čine se Peđa Grbin i Željko Kolar.

Na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica za novog lidera glasat će oko 12.000 članica i članova s pravom glasa od ukupno nešto više od 32.000 članova stranke. Naime, prema stranačkim izbornim pravilima, izborima mogu pristupiti samo članovi s podmirenom članarinom.

Tako se za Bernardićeva nasljednika natječu saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić. Vrlo izgledan je drugi krug, jer malo je vjerojatno da će neki od kandidata dobiti više od 50% glasova.

Izborna mjesta bit će otvorena u sedam sati i glasat će se do 19 sati, no na manjim izbornim mjestima moguće je da glasanje počne kasnije, a završi ranije. Po zatvaranju birališta i obradi glasova, Središnja izborna komisija objavit će rezultate izbora u stranačkoj centrali na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Kalnički načelnik Mladen Kešer natječe se za podpredsjednika stranke. /foto: RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!