Sigurno u prometu i " Poštujte naše znakove! " uz PP Križevci i Radio Križevci

Poklon paket možda čeka baš vašeg školarca!

Kako bi i mi što bolje pridonijeli sigurnosti naših školaraca na cestama, u suradnji s Policijskom postajom Križevci na našem facebook profilu Radio Križevci, organizirali smo nagradnu igru uz koju podižemo svijest o sigurnosti na cestama i pomažemo našim školarcima da vozačima ( posebice u večernjim satima) budu vidljiviji na cesti. Poklanjamo deset paketa u kojima se nalaze reflektirajuća kabanica, olovka, blokić, reflektirajuća narukvica, razglednica i privjesak za ključeve. Kako i na koji način možete sudjelovati provjerite na našem facebook profilu, a na našem portalu pročitajte nešto više o samoj akciji.

Od 1995. godine policija tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju ” Poštujte naše znakove! “, kojom se, kako je već svima zasigurno poznato, želi zaštiti najugroženiju skupinu sudionika u prometu – djecu, ali i odrasle, prevenstveno vozače raznih prometala, još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.


Počela je školska godina, što prevedeno na jezik prometne policije glasi: novi sudionici u prometu! Početkom nove školske godine 2010./2011. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano je preko četrdeset tisuća djece! Opet jezikom prometne policije: četrdeset tisuća novih svakodnevnih sudionika u prometu!

Ukoliko uzmemo u obzir da djeca, pogotovo prvašići, tek počinju učiti prometnu kulturu i prometne propise, da su zaigrani i skoro potpuno nesvjesni opasnosti koje na njih vrebaju na prometnicama, jezik prometne policije postaje sve razumljiviji.

Savjeti roditeljima

– porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete

– ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu

– vježbajte sigurno prelaženje kolnika

– objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca

– ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole

– odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje njime

– ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu

– ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila

– vlastitim primjerom pokažite djetetu ispravno ponašanje u prometu

– nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje

– u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice

– ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima

– djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način

Vozači, čuvajte ih, pazite ih, jer znakovi su premalo!

Pratite nas na društvenim mrežama!