Slatki užitak: Jednostavan recept za pekmez od smokvi

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svježih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a mi vam donosimo jednostavan recept po preporuci jedne mame.

SASTOJCI ZA PEKMEZ OD SMOKVI: 5 kg svježih smokvi 250 g šećera 1 vanilin šećer 150 g meda naribana korica od tri naranče 2 žličice cimeta u prahu (po želji) 1 žličica limunske kiseline u prahu

PRIPREMA PEKMEZA OD SMOKVI:

Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.

Smokve narezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda te nastavite kuhati na laganoj vatri 90 minuta.

Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.

Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljito ih operete, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.

Pekmez polako sipajte u vruće staklenke, dobro zatvorite i preokrenite teglice naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Dobar tek!

(Foto: Getty Images)

Zadovoljna.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!