Snimnjen dokumentarni film o Greti Thunberg

Svi znamo kako je Greta Thunberg postala javno poznata. Prije dvije godine, kao 15-godišnjakinja, govorila je na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Švedski redatelj Nathan Grossman već je tada snimao dokumentaran film „I am Greta“ o toj djevojčici koji je završen, premijerno je prikazan ovog tjedna na festivalu u Veneciji, te će se od 13. studenoga prikazivati na na streaming platformi Hulu.

Kako pupe portal metro-portal.hr, dokumentarac počinje snimkom štrajka Grete Thunberg pred švedskim parlamentom zbog klimatskih promjena. Redatelj Grossman nakon toga prati Gretu, stidljivu školarku s Aspergerovim sindromom, na njezinom putu do trenutka kada postaje prominentna figura među svima koji se bave klimatskim promjenama te završava njezinim govorom u New Yorku, u zgradi Ujedinjenih naroda.

Grossman je izjavio kako je želio istaknuti raskorak između upozorenja znanstvenika koji ukazuju na problematične klimatske promjene i riječi i djela svjetskih lidera. Po njemu, Greta Thunberg i mnogi drugi mladi ljudi traže od svjetskih lidera da slušaju znanstvenike ali umjesto toga čuju se samo prazne riječi političara. „To je izvor njezinih frustracija“, zaključuje Grossman koji smatra da će film izazvati brojne frustracije i kod gledatelja.

Izvor: metro-portal.hr

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!