U Likovnoj galeriji otvorena izložba "Molitva svetom Marku Križevčaninu"- sakralna tematika kao izvor nadahnuća

Povodom blagdana svetog Marka Križevčanina, već tradicionalno otvorena je sinoć izložba sakralne tematike “Molitva sv. Marku Križevčaninu” koju je u suradnji s Gradskim muzejom Križevci, uz pomoć Grada Križevaca i križevačke Župe sv. Ane, u Likovnoj galeriji organizirao Križevački likovni krug. Kako je u predgovoru katalogu istakao Zoran Homen, zahvaljujući suradnji s mnogim srodnim likovnim udrugama i pojedincima, ni ove godine nije bio problem okupiti autore koji se, u dijelu svojeg stvaralačkog opusa, bave i sakralnim ili tome bliskim temama. Pristiglo je oko 60 radova u različitim tehnikama i stilskim različitostima što samo potvrđuje da se mnogi autori žele okušati u jednog temi koja je stoljećima bila izvor nadahnuća najvećim svjetskim slikarima, ostvarujući pritom svoja ponajbolja djela te stvorivši neprocjenjivu umjetničku baštinu zapadne civilizacije. Izlagači koji su se predstavili na ovoj izložbi stvaraju iz duše i u svoje slobodno vrijeme jer većina njih su neprofesionalni likovni stvaraoci, napisao je Zoran Homen.


Na izložbu je pristiglo i dvadesetak radova iz đurđevačke likovne udruge “Peski-Art”, zatim radovi članova Likovne udruge Kula Kneginec, izlaže i akademski slikar Franjo Matešin iz Bojane kod Čazme, ravnatelj muzeja u Bjelovaru Milan Pavlović, a Zoran Homen predstavio se s jednim od brojnih radova sakralne tematike koji se nalaze u više desetaka crkava i samostana diljem Hrvatske i izvan nje.

Na otvorenju izložbe uvodno se se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je izrazila zadovoljstvo što se izložba održava u prostorima Likovne galerije.

Predsjednica Križevačkog likovnog kruga Marijana Šatrak zahvalila je na sudjelovanju na izložbi svim autorima koji dolaze od Rakovice do Svetog Martina na Muri, iz Đurđevca, Koprivnice, Bjelovara…
“Sudjeluje preko 60 autora, svi radovi su izloženi i nije bilo selekcije” – kazala je Marijana Šatrak i zahvalila svim pokroviteljima i sponzorima izložbe: Gradu Križevcima, Župi sv. Ane, prof. Zoranu Homenu koji je napisao predgovor za katalog i slastičarnici Dolce Vita koja je posjetitelje počastila sladoledom te skladateljici i pijanistici Tatjani Vorel koja je nastupila za klavirom.

Župnik u župi sv. Ane u Križevcima Stjepan Soviček kazao je da je prikazivanje svetosti kroz kršćansku tradiciju i umjetnost uvijek pobuđivalo velike emocije kod umjetnika.
“Sva ta djela su izričaj ljudske topline i bogatstva. Zahvaljujem svima koji ste stvarali i to bogatstvo prenijeli na papir, platno i neki drugi materijal i svjedoče tu emociju svima ostalima”.

Izložbu je otvorio pročelnika Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel i zahvalio Križevačkom likovnom krugu što je trinaestu godinu za redom odlučio gradu svetog Marka Križevčanina darivati ova likovna djela.
Izložba se u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci može razgledati do 9. rujna.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!