U VGUK u Križevcima otvoren novi EU projekt EDUAGRI

Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima u sklopu natječaja Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020 odobren je projekt EDUAGRI čiji je nositelj Sveučilište Szent Istvan u Kapošvaru, dok je Učilište je partner u projektu. Vrijednost projekta iznosi 257.705,00 eura, a proračun za Visoko gospodarsko učilište u Križevcima iznosi 121.825,00 eura. Danas je održano otvorenje projekta u čemu su online sudjelovali i nositelji projekta iz Mađarske. 

Kako je istakla dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić, sve sudionike lanca opskrbe hranom treba pripremiti da agilno reagiraju na zahtjeve tržišta, na poduzetnost i brzinu reagiranja što je ključ uspjeha u gospodarstvu.

“Svi oni koji žele biti uspješni, moraju neprestano osluškivati zahtjeve tržišta, a kao što gospodarstvenici moraju osluškivati svoje tržište, tako je naš zadatak u visokom obrazovanju da osluškujemo tržište rada” – kazala je dekanica dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić.

Čestitke Visokom gospodarskom učilištu na ovom, kao i drugim projektima uputio je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško podsjetiviši na aplikaciju “Zdravo Križevci” kojom se predstavljaju OPG-i . 

Voditeljica projekta za VGU u Križevcima dr.sc. Valentina Papić Bogadi upoznala je prisutne s vrijednošću projekta te kazala da će se  provoditi tijekom 20 mjeseci, a stručni koordinator projekta za VGU dr. sc. Silvije Jerčinović istakao je da je to rezultat ideja i dugogodišnje suradnje koju križevačko Učilište razvija sa Sveučilištem u Kapošvaru. 

“Cilj projekta je zajednička izrada visokoškolskih obrazovnih paketa na više razina iz specifičnog područja agilnog upravljanja poljoprivrednim i prehrambenim lancima, izrada novih studijskih programa koji zrcale situaciju s obje strane granice i odnose se na dodiplomske i specijalističke studije. Radit će se na izradi udžbenika, a to zahtjeva istraživanja koja će provoditi timovi iz ove dvije institucije. Također će se provoditi i edukacija studenata” – naglasio je dr. sc. Silvije Jerčinović. 

Projekt su online predstavili i predstavnici Sveučilišta iz Mađarske dr.sc. Monika Nagy, voditeljica projekta, te  stručni koordinatori dr. sc. Katalin Toth i dr. sc. Arnold Csonka sa Sveučilišta Szent Istvan.

Zbog specifičnih, ali i sličnih situacija u obadvije zemlje, Hrvatskoj i Mađarskoj, programi imaju za cilj poboljšati konkurentnost u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kroz razvoj dinamičnog upravljanja procesima proizvodnje i plasmana poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na lokalnoj razini. Novo razvijeni studijski programi pružit će suvremen i praktičan uvid u upravljanje poljoprivredno-prehrambenim lancima. 

Ciljne skupine za ove programe bit će sadašnji i budući studenti Visokoga gospodarskog učilišta iz Križevaca i Sveučilišta u Kapošvaru, trenutni donositelji odluka u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, nositelji poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj i Mađarskoj, poljoprivredne udruge, mala i srednja poduzeća u prehrambenoj industriji i udruženja poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!