Ugostitelji ogorčeni zbog najavljene mjere o stišavanju glazbe

Na konferenciji za novinare, ove srijede, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nakratko je prokomentirao nove mjere koje se tiču ugostiteljskih objekata.
S obzirom na to da su se mnogi ugostitelji pobunili te kazali kako stišavanje glazbe nema veze s vezom, ravnatelj je izjavio da je to dobra mjera jer se radi o dolasku jeseni i zime, vremenu kada će ljudi više boraviti u zatvorenim prostorima.

“Ovo stišavanje glazbe je, ja bih to nazvao forsiranjem jedne mjere i teze o kojoj se tek treba razgovarati. Mjera izgleda logično, ako je velika buka, vi ćete se meni približiti i dodatno pojačati glas, to će ubrzati širenje čestica. To je logična mjera, ali nikako prva stvar o kojoj moramo pričati s ugostiteljima. No, i mediji i ugostitelji su se na to fokusirali. Mi otvaramo dijalog s ugostiteljima da čujemo što oni misle. Mi nismo uvodili represijske mjere, nismo ih strogo kontrolirali, želim dijalog”, izjavio je Capak.

Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora.

Kako doznajemo, stručnjaci upozoravaju da bi u korona vremenu, zbog prevelikog širenja kapljica s virusom, trebalo ograničiti i zborsko pjevanje, a preporučuju i tzv. tihe zone u svim zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama.

Od mnogih smo križevačkih ugostitelja dobili izjave kako su mjere koje se preporučuju potpuno nelogične te kako su ionako mnogi na korak do zatvaranja. Mnogi ugostitelji koji posluju u unajmljenim prostorima kažu kako će ovaj potez proizvesti domino efekt, psihološki efekt temeljen na emocijama, najčešće strahu, što će također rezultirati zatvaranjem mnogih kafića. Nekoliko nam je ugostitelja izjavilo kako se ljudi drže mjera, poštuju distancu i sva druga pravila, no umjesto da se poslovanje olakša, nameta i komplikacija je sve više.

Jedan od ugostitelja se osvrnuo i na članak u kojem su znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta proveli istraživanje po kojem primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprječavanje širenja virusa, te je kazao kako je još uvijek u šoku s obzirom na sve udarce u posljednjih nekoliko mjeseci, no ovaj je poseban, jer je pred nama nekoliko hladnih mjeseci za koje treba imati pokriće i prema zaposlenima i prema državi.

“Ljudi ne dolaze u kafić samo zbog razgovora, dolaze i zbog poslovnih obaveza, zbog opuštanja te uživanja u samoći i glazbi, ako stišamo glazbu još više, što će nam ostati? Sam ugođaj je definiran kao opće raspoloženje, ako nema dobrog raspoloženja, nema ni posla, a ako nema posla, nema ni nas.”- izjava je jednog koprivničkog ugostitelja.

šv/radiokriževci.hr

Fotografija je simbolična

Pratite nas na društvenim mrežama!