Vođe Festivala slobode pred domovima za starije urlaju da korona ‘nije tako strašna bolest’

Građanska inicijativa Prava i slobode danas u 17 sati na Trgu bana Jelačića organizira takozvani ‘Festival slobode’. Radi se o prosvjedu kojim se organizatori i sudionici, u vrijeme pandemije i mjera, bore protiv “ograničenja slobode kretanja i druženja, nametanja fizičke distance i uskraćivanje fizičkog kontakta“.

Njihove aktivnosti krenule su već u prijepodnevnim satima kada su krenuli obilaziti domove umirovljenika. Prva postaja bio im je Dom za starije i nemoćne Trešnjevka. Snimku su objavili na svojoj Facebook stranici, na njoj vidimo Tonyja Cetinskog, koji već neko vrijeme javno progovara protiv cijepljenja, kako iz turističkog busa pušta glazbu umirovljenicima uz ostale sudionike Inicijative.

Posebno uznemirujući trenutak je onaj kada čovjek s autobusa počne umirovljenicima, toj najugroženijoj skupini koju doslovno cijeli svijet pokušava zaštititi jer su najbrojnije žrtve koronavirusa, počne urlati da to “nije ovo tako strašna bolest da se ne možemo družiti, ne možemo veseliti”. Inače, od jučer do danas preminule su još dvije osobe od koronavirusa, jedna je imala 75, a druga 60 godina.

STIGLI SU I NA MAKSIMIR

Nešto prije podneva bus s Cetinskim stigao je i do Doma za starije osobe i gerontološkog centra Maksimir. Tamo su iz inicijative poručili ljudima da se drže i da će sve ovo brzo proći.

BORE SE PROTIV MJERA

Organizatori Festival slobode odbijaju nazvati prosvjedom, kažu da se radi o svečanosti. Inače, na toj “svečanosti” bore se protiv mjera koje je uveo Nacionalni stožer Civilne zaštite. Tvrde da im tim mjerama oduzimaju temeljna ljudska prava, a ispred domova za umirovljenika dolaze s transparentom “Vratite pjevanje i vježbanje u domove”. Ispred doma to su i izvikivali te apelirali na ravnatelja doma da vrati sve aktivnosti, dok su umirovljenicima poručili da misle na njih. /telegram.hr/ FOTO: FESTIVAL SLOBODE/FACEBOOK

Pratite nas na društvenim mrežama!