Za početak nove školske godine, županija osigurala 18 tisuća platnenih maski za učenike

Kako i na koji način je organiziran početak nastave u našoj županiji te što je sve učenicima osigurano, u emisiji Radija Križevci ” Županijske minute”, rekao nam je župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren:

” Da, evo mi evo, kao i cijela Hrvatska, u ponedjeljak 7. rujna, započinjemo s novom školskom godinom. Planiramo organizirati nastavu u svim našim školama u kojima je županija osnivač, radi se o 18 osnovnih škola i 8 srednjih škola, i isto tako mislimo da smo poduzeli sve one mjere koje se mogu poduzeti, predvidjeti, da bismo što je moguće više imali nekakvu sigurnost u tim procesima. Prošlih smo nekoliko dana doista intenzivno na tome radili, isto tako održali sastanak s ravnateljima svih naših škola. Dali smo im jasne upute vezane uz sve moguće mjere i organizaciju početka nastave koje se naravno temelje na uputama HZJZ-a, i ono što mogu reći da smo u tom smislu preventive i osiguranja svih potrebnih mjera osigurali i kupili 18 tisuća platnenih maski. Svaki učenik i svaki nastavnik će dobiti po dvije perive platnene maske. Isto tako nabavili smo sredstva za dezinfekciju ruku i prostora. Isto tako nabavili smo i beskontaktne toplomjere. Za naše obrazovne ustanove namjeravamo započeti proces u formatu kao da nije COVID, međutim uz poštivanje svih mjera o kojima smo već puno govorili , nema ih potrebe ponavljati. Posebice tu je na neki način osjetljivo pitanje prijevoza učenika u škole autobusima. Mi smo upravo jučer imali potpisivanje ugovora s prijevoznikom gdje smo osigurali i dalje kontinuitet prijevoza učenika srednjih škola, ali kad govorimo o prijevozu učenika osnovnih škola, tu smo isto tako s prijevoznikom dogovorili određene pojačane linije ako će biti potrebe. Upravo da se izbjegnu ti bliski kontakti prilikom prijevoza. Za sad, mislimo da je to dovoljna razina preventive da bismo normalno obavljali te procese u školama, a u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije naš će županijski stožer na prijedlog školske ustanove uz suglasnost nas osnivača donositi pojedinačne odluke za svako područje, za svaku školu. Nećemo ići na bilo kakve cjelovite odluke, nego ćemo djelovati na taj točkasti način, u sredini gdje se pojavi problem ići ćemo ga sanirati.

Što se prvašića tiče, mi svake godine na neki način simbolično obilježavamo početak školske godine, a posebice onih koji po prvi puta polaze u obrazovni proces, naše prvašiće. Ove godine ih je na žalost gotovo za jedan razred manje nego prošle godine, ukupno 969 učenika je prvih razreda nad kojima ima nadležnost škola Koprivničko-križevačka županija. Tome naravno moramo dodati učenike onih osnovnih škola koje su nadležnosti gradova, dakle i Križevaca, Koprivnice i Đurđevca. Mi svake godine provodimo jedan tradicionalni projekt sa ŽUC-om, gdje smo nabavili za sve učenike prvih razreda reflektirajuće prsluke koje smo podijelili prilikom sastanka s ravnateljima.Nekih 17.godina traje ta naša akcija, dakle već je tradicionalna. Vjerujem da će zaštitni reflektirajući prsluci u velikoj mjeri ipak dati doprinos zaštiti naših najmlađih, ali bez upozorenja i savjesti naših vozača to nema nekog velikog smisla pa i ovom prilikom apeliram na sve vozače da budu izuzetno oprezni u prometu a posebice oko škola”.

Pratite nas na društvenim mrežama!