Znate li da se danas obilježava Međunarodni dan sepse?

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan sepse. Svi znamo da je sepsa najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija. Ova bolest je prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije od 2017. godine uvrštena na listu globalnih zdravstvenih prioriteta. Zemlje članice Ujedinjenih naroda, među kojima je i Hrvatska, primile su odredbu skupštine Svjetske zdravstvene organizacije da poboljšaju, preveniraju i provedu određene aktivnosti kako bi smanjili broj oboljelih i umrlih od sepse.

Znate li da sepsa globalno zahvati 20 000 000 – 30 000 000 ljudi godišnje, od kojih prema izvješću Global Burden of Disease (2012.) umre više od 10 milijuna godišnje, što dovodi sepsu na drugo mjesto po uzroku smrti diljem svijeta?

Sepsa je jedno od najozbiljnijih stanja u medicini, stanje koje opravdava strahopoštovanje koje mu je dodijeljeno. Gotovo je uvijek posljedica bakterijskih infekcija. Pravodobnim liječenjem obično se mogu prevenirati ozbiljnije posljedice, stoga se je kod sumnje na bakterijsku infekciju uvijek nužno konzultirati s liječnikom.

Foto: wikipedija

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!