Znate li što se dogodilo na današnji dan u prošlosti?

Možda ste ju i gledali, ali niste znali da je serija M.A.S.H. bila najpopularnija u cijeloj povijesti televizijskih komedija i dobitnica je nebrojenih nagrada. Punih 11 godina, od 1972. do 1983., u svijetu ju je svakog tjedna pratilo 225 milijuna gledatelja. Njenu zadnju epizodu samo je u Americi gledalo 125 milijuna. Prvo je snimljen film, a njegov fenomenalni uspjeh navodi predsjednika kompanije 20th Century Fox, Williama Selfa, na snimanje televizijskog pilot-programa, a onda i na snimanje serije. M.A.S.H. je inače akronim od Mobile Army Surgical Hospital, tj. Pokretna vojna kirurška bolnica. Na današnji dan 1972. bilo je njeno premijerno prikazivanje na televiziji.

Jedna je od najcjenjenijih izvođačica i zabavljačica današnjice Vanessa Williams, u karijeri je dobila 16 Grammy nominacija i prodala milijune albuma. Postala je poznata po tome jer je bila prva miss SAD-a afro-američkog porijekla. Za miss je proglašena 1983. godine, upravo na današnji dan, a godinu dana kasnije joj je oduzeta titula zbog toga što se slikala obnažena. Njezine je fotografije 1984. godine objavio magazin Penthouse.

Moramo spomenuti i 99. brigada Hrvatske vojske utemeljena 12. svibnja 1991. na području tadašnje općine Peščenica – Zagreb, a mobilizacija brigade izvršena je na današnji dan, 17. rujna 1991. na temelju zapovijedi ministra obrane RH. U 1991. mobilizirano je 2.686 vojnih obveznika, a tijekom Domovinskog rata (1991. -1995.) kroz Brigadu je prošlo 8.260 branitelja. U vrijeme mobilizacije Brigada je imala status “R” brigade ZNG-a, a ustrojbeno je pripadala Zapovjedništvu Zagrebačkog korpusa ZNG-a.

Na današnji dan od poznatih osoba možemo izdvojiti Konstantina Tsiolkovskog, ruskog pionira u istraživanju svemira i raketnog pogona, te legendarnog američkog coutry pjevača Hanka Wililamsa. Od filmskih umjetnika tu su glumci Anne Bancroft i John Ritter te redatelj Baz Luhrmann.

Pratite nas na društvenim mrežama!