27. listopada – Svjetski dan audiovizualne baštine

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se budući da su mnogi zvučni
zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti i na taj dan posebna se pozornost daje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.
Zajedničkim naporima nacionalnih filmskih arhiva, televizija, radio stanica, udruga, ali i vlada pojedinih zemalja, organiziraju se lokalni programi, rasprave i javna predavanja, kao i posebne filmske projekcije kojima se ukazuje na postojeći problem.


Audiovizualna baština u osnovi pripada 20. stoljeću, a ona uključuje sve naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju. Otkako je UNESCO na svojoj Generalnoj konferenciji prihvatio prijedlog da se 27. listopada proglasi Svjetskim danom audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva kao nacionalni filmski arhiv aktivno se uključila u njegovo obilježavanje.
Ovogodišnji Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se online već od
prošlog petka pa do 31. listopada na Vimeo stranici Kino mreže. Mogu se
pogledati četiri vrijedna filmska djela iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva. Za najmlađu publiku tu su filmovi Piko, Jurnjava za motorom i Sinji galeb, a za stariju tu je omnibus Ključ.

(Kino mreža)

Pratite nas na društvenim mrežama!