3. listopada- Međunarodni dan djece

3. listopada diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan djece. Zapravo cijeli je ovaj tjedan posvećen djeci kako bi se još jednom pozornost šire društvene javnosti, prije svega odraslih i onih koji donose odluke u korist djece, usmjerila na ostvarivanje prava i potreba najmlađih.Međunarodni dan djece ujedno je i rođendan UN-ove konvencije o pravima djeteta.
  U različitim dijelovima svijeta djecu omalovažavaju, iskorištavaju kao radnu snagu, prisiljavaju na sudjelovanje u ratnim sukobima s oružjem ili prisiljavaju na prostituciju. Alarmantni su podatci da je u zadnjih deset godina preko 2 milijuna djece poginulo u ratovima. Od posljedica rata 10 milijuna djece iz cijelog svijeta ima teška psihička oštećenja, 30 milijuna djece živi u ratnim područjima, a u 26 zemalja svijeta djeca ispod 15 godina su aktivni vojnici.
Vlade i organizacije za skrb djece zato imaju velik i težak zadatak osigurati svoj djeci na svijetu život dostojan djeteta. Život u kojem će se poštivati osnovna dječja prava, život u kojem će djeca biti samo djeca.

Izvor foto: wikipedija

Izvo: slavonski-brod.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!