Agatha Christie- književnica poznata po svojim kriminalističkim romanima

Agatha Christie napisala je svoj prvi detektivski roman prije točno stotinu godina. Otkako je on objavljen, ova je britanska spisateljica jednako popularna i čitana u cijelom svijetu.

Christie je bilo 30 godina kada je u veljači 1920. godine u britanskim novinama počela objavljivati dijelove svoje “Misteriozne afere u Stylesu”. Knjiga je u listopadu objavljena u Sjedinjenim Državama, a iduće godine i u Velikoj Britaniji.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, Agatha Christie je najprodavanija svjetska spisateljica krimića koji su u svijetu izdani u dvije milijarde primjeraka.

Poznata po likovima poput belgijskog detektiva Herculea Poirota i gospođice Jane Marple, Christie svoje priče gradi na “genijalnim spletkama” koje proizlaze iz njezine bujne mašte, kaže Prichard.

Christie je napisala i 19 drama, od kojih je najpoznatija “Mišolovka”, izdana 1952. godine. Danas je to najizvođenija drama na londonskom West Endu s više od 25.000 izvedbi.

Iz njezinih su djela proizašle brojne radijske, tv i filmske adaptacije, a mnoge se danas mogu pogledati na streaming servisu Britbox.

Film “Smrt na Nilu” u režiji Kennetha Branagha, nastao po spisateljičinu djelu, u kinima bi se trebao početi prikazivati u prosincu. Branagh je 2017. već režirao film po Christieinom krimi romanu “Ubojstvo u Orient Expressu”.

Foto: flickr.com

Izvor: skole.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!